Gledanje utakmica je zdravo?

Gledanje fudbala je dobro za vaše zdravlje, otkrili su naučnici u studiji koja je obradovala obožavatelje ovog sporta.

Naučnici sa Univerziteta u Lidsu analizirali su u maloj studiji 25 navijača fudbalskih timova tog grada, tokom trajanja tri utakmice Lige šampiona. Utvrdili su da se puls navijača ubrzava za oko 64 odsto, tako da nekima dostiže i 130 otkucaja u minutu. „Normalan“ puls je između 60 i 100 u stanju mirovanja.

Zbog takvog povećanja pulsa naučnici kažu da gledanje utakmice na navijače deluje isto kao energična šetnja u trajanju od sat i po.

Gledanje kako njihov tim pobeđuje takođe je kod navijača snizilo krvni pritisak i na njih je psihički dobro uticalo tako da su narednog dana bili mnogo bolje raspoloženi.

Međutim, gledanje kako njihov tim gubi imalo je potpuno suprotan efekat – navijači su bili jako neraspoloženi, a jedan od njih je rekao da se oseća „kao da mu je umro prijatelj“.

„Jasno je da su navijači vrlo strastveni dok gledaju utakmicu, toliko da se njihov puls ubrzava koliko i onima koji energično hodaju – što je otprilike oko 20 odsto više od pulsa u stanju mirovanja“, kaže vodeća autorka studije dr Andrea Atli.

„Gol bilo kog tima doveo je do povećanja pulsa u proseku za oo 20 otkucaja više u minutu, u odnosu na prosek otkucaja tokom utakmice. Zbog svega toga, može se reći da gledanje utakmica i navijanje mogu da se uporede sa kardiovaskularnim treningom umerenog intenziteta, a u zavisnosti od ishoda meča, to može da ima pozitivan ili negativan psihološki uticaj na vas“.

Stručnjaci ističu da je navijačima nakon utakmice bio niži krvni pritisak ako je njihov tim pobedio, ili viši, ako njihov tim izgubio.

Takođe, uzbuđenje koje im donosi to što ne znaju unapred ishod meča, za njih predstavlja svojevrstan stres, ali „dobar stres“.

„Iako ljudi misle da vas gledanje utakmice izlaže lošem stresu i da vas ‘gura preko ivice’, nije tako. Utvrdili smo da uzbuđuje ljude taman toliko da ih izlaže dobrom stresu“, kaže dr Atli.

Ipak, ovo uzbuđenje i dobar stres se „preokreću“ i pretvaraju se u loše raspoloženje, ako vaš tim izgubi. Navijači kažu da se užasno osećaju nakon izgubljene utakmice i dodaju da je to prvo na šta pomisle kada se ujutro probude.

Izvor: mondo.ba

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.