Fond solidarnosti za obnovu RS: Prijavilo se više od 17.000 firmi

Pristiglo je 17.158 prijava privrednih subjekata za dodelu sredstava za mesec april po osnovu zabrane obavljanja delatnosti i smaanjenog obima poslovanja. Neke prijave nisu valjano popunjene

Prema preliminarnim podacima Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske, zaključno sa 15. majom, pristiglo je 17.158 prijava privrednih subjekata za dodelu sredstava za mesec april 2020. godine iz Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske.

Pravna lica i preduzetnici su među razlozima za podnošenje prijave najčešće navodili zabranu obavljanja delatnosti i smanjen obim poslovanja, dok se deo odnosio na potpuni ili delimični prestanak rada. Kada se radi o strukturi pristiglih prijava, najveće učešće imaju privredni subjekti iz sektora trgovine, preduzetničke delatnosti i prerađivačke industrije.

– Kako pojedine dostavljene prijave nisu adekvatno popunjene, odnosno ne sadrže sve podatke i priloge koje je bilo neophodno dostaviti prilikom popunjavanja elektronskog obrasca, ministarstva se susreću sa poteškoćama kod kompletiranja spiskova što zahteva dodatne provere, te usporava pomenuti proces, navode iz resornog ministarstva.

Dalje kažu da je obrađeno i dostavljeno Poreskoj upravi RS 7.773 prijave privrednih subjekata kojima je zabranjen rad ili su potpuno prestali sa radom u aprilu.

– Pozivamo sva pravna lica i preduzetnike, koji ispunjavaju uslove propisane navedenom Uredbom, da Poreskoj upravi RS blagovremeno podnesu pismenu izjavu sa zahtevom za isplatu najniže plate i uplatu pripadajućih doprinosa za april 2020. godine, kako bi im navedena sredstva bila što prije isplaćena, poručeno je iz resornog minsitarstva.

Izvor: novosti.rs

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.