EU zabranila simbol ROLLS-ROYCEA: A evo i koji…

Posljednja opcija je prodati auto izvan granica Evropske unije, gdje i dalje može slobodno prometovati.

Neočekivana odluka zakonodavstva Evropske unije.

Jedan od zaštitnih znakova Rolls-Roycea je Spirit of Ecstasy, skulptura na poklopcu motora koja jasno ocrtava sav prestiž marke. Kad je u auto u pogonu, ornament će izaći iz poklopca, a ako ga neki vandal poželi ukrasti, preduhitrit će ga i poput kornjače se sakriti u svoj oklop. Može i više pa su kupci koji su doplatili nemalih 3.500 funti, mogli imati osvijetljen ukras. 

Sve do sada, jer je takva osvijetljena figura sada protivna zakonu i kao takva zabranjena na teritoriji Evropske unije. Uzrok odluke je to što osvijetljeni ornament, ne udovoljava novom zakonu o svjetlosnom zagađenju. Upravo tako, zakon kaže da Spirit of Ecstasy zagađuje okolinu kad je osvijetljen.

Rolls-Royce ju je, logično, povukao iz ponude pa se očekuje, piše Index Auto, kako će primjerci s takvom izvedbom postati tražena roba. Utjeha vlasnicima koji imaju takav ukras je i odluka Rolls-Roycea da svima vrati novac plaćen za taj dodatak, kao i da ga besplatno zamijeni izvedbom sa srebrnim finišem.

Pojedini vlasnici su navodno bijesni. „Platio sam 3500 funti za ovu opciju, a sada je gase poput žarulje“, komentirao je jedan od vlasnika ovu odluku, dok je drugi bio jasniji: „To je tragedija. Prije je to duh ludila (Spirit of Lunacy), a ne zanosa (Spirit of Ecstasy).“ Posljednja opcija je prodati auto izvan granica Evropske unije, gdje i dalje može slobodno prometovati.

Osvijetljeni kipić leteće dame se prvi put pojavio 2016. na konceptu električnog automobila 103EX. Izazvao je golem interes pa se našao i u standardnoj ponudi tvrtke.

Izvor: slobodna-bosna.ba

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.