Doboj: Vozila je međugradski autobus, sada kola Hitne pomoći, a upravlja i kamionom: Svjetlana (28) zarađuje za život radeći muški posao

Mlada Dobojčanka ima vozačku karijeru na kojoj mogu da joj pozavide i pripadnici jačeg pola

MLADA Dobojčanka Svjetlana Žunić (28) ima vozačku karijeru na kojoj mogu da joj pozavide i muškarci, a zarađuje za život radeći posao uglavnom namenjen jačem polu. Doskorašnji posao vozača putničkog autobusa zamenila je ne mnogo lakšim u Službi hitne pomoći dobojskog doma zdravlja, posebno zahtevnog u vreme pandemije virusa korona, a kad joj obaveze dozvole, sedne za volan svog teretnog kamiona i po narudžbini preveze teret ne samo do drugih mesta u BiH, već i u okolne zemlje.

Koliko je Svjetlana požrtvovana na novom poslu, u Domu zdravlja, potvrđuje i to da je pre deset dana dobila rešenje za stalno zaposlenje, nakon probnog i rada na određeno vreme. U smenskom radu prevozi pacijente koji su u tretmanu dijalize, transportuje bubrežne i druge bolesnike i do zdravstvenih ustanova širom BiH. Takođe, i dežura kada kolege kojima je to primarni posao imaju neki drugi hitan zadatak.PONUDAKada prođe situacija sa pandemijom virusa, Svjetlana bi ponovo mogla za volan autobusa. Istina, nešto manjeg, minibusa, koji je Grad Doboj nameran da kupi za prevoz službenika, sa ciljem da se smanji upotreba i korišćenje službenih automobila. Kako je i Dom zdravlja pod njegovim patronatom, Svjetlani je ponuđen posao vozača u gradskoj upravi, pa bi vozilo Hitne pomoći mogla da zameni minibusom, kao budućim radnim zaduženjem.

NjENE kolege u Domu zdravlja za nju imaju samo reči hvale, kažu da je spremna da pomogne za sve što joj se obrate, da ih zameni, da nosi i bolesnike na rukama kada to situacija zahteva.

– Krajem prošle godine mi je napukla noga, kada smo poneli iz kuće jednu pacijentkinju i okliznula sam se na ledu i kraće vreme sam morala na bolovanje, jer mi je noga bila u gipsu – kaže Svjetlana.

Pre toga je u dobojskoj prevozničkoj firmi svakodnevno vozila autobus na relaciji Doboj – Tešanj (FBiH).

– Nije mi bilo teško na toj redovnoj liniji. A za vikend kada sam bila slobodna, honorarno sam vozila turiste na crnogorsko i hrvatsko primorje, u Italiju i druge destinacije – priča nam Svjetlana.

SA autobusom i kolima Hitne pomoći ne završava se njena priča sa vozačkim izazovima, pošto u posedu ima teretni kamion…

– To je nešto isplativiji posao od vozača autobusa ili ovog koji sada obavljam. Imam vozača koji je zadužen za kamion i vožnju, ali kada je to potrebno, nije mi teško da sednem za volan teretnjaka i obavim ugovoreni posao – kaže devojka neiscrpne energije, dodavši da se nada da će u dogledno vreme uspeti da se uda i zasnuje porodicu, jer do sada za to i nije imala vremena.

Svjetlana često seda i za volan kamiona Foto Lična arhiva

Za učenje i školovanje je imala malo više, pa je po završetku srednje škole vanredno upisala Ekonomski fakultet, a do diplome ekonomiste ostalo joj je još je nekoliko ispita. Inače, oni koji je bolje poznaju kažu da se gotovo ceo život borila uglavnom sama. Bez majke je ostala rano, sa ocem i bratom je izbegla iz Zenice gde je rođena, otac je u međuvremenu umro i ona živi sa tetkom u naselju Porečje, kod Doboja.

PONUDA – Kada prođe situacija sa pandemijom virusa, Svjetlana bi ponovo mogla za volan autobusa. Istina, nešto manjeg, minibusa, koji je Grad Doboj nameran da kupi za prevoz službenika, sa ciljem da se smanji upotreba i korišćenje službenih automobila. Kako je i Dom zdravlja pod njegovim patronatom, Svjetlani je ponuđen posao vozača u gradskoj upravi, pa bi vozilo Hitne pomoći mogla da zameni minibusom, kao budućim radnim zaduženjem.

Izvor: novosti.rs Autor: Ljubinka Đurić

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.