Derventa: Trideset povratničkih i raseljenih porodica uselilo u novoizgrađenu zgradu

DERVENTA (AA) – Trideset porodica raseljenih osoba i povratnika u opštini Derventa uselilo je u novu zgradu izgrađenu kroz Državni projekat stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog stambenog programa u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Tim povodom je juče u Derventi organizovana svečana dodjela ključeva stanarima koji su uselili u nove stanove.

Dževad Mahmutović, zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, rekao je kako se u BiH i 25 godina nakon rata institucije bave posljedicama rata.

“Povod je useljenje 30 porodica koje već 25 godina tragaju za svojim stambenim rješenjem, da riješimo njihov problem i unaprijedimo naše bh. društvo. Znamo šta se dešavalo, nanijelo nam je puno problema i mi se 25 godina nakon bavimo posljedicama rata. Mi u BiH još uvijek imamo oko 96.000 raseljenih lica, oko 8.500 izbjeglica iz BiH u zemljama okruženja i velika većina njih ima problema sa stambenim pitanjem”, rekao je Mahmutović.

Dodao je Mahmutović da je BiH uključena u Regionalni stambeni program koji treba da zbrine oko 10.000 osoba.

“Taj program podrazumijeva rješavanje statusa preko 3.000 porodica, odnosno oko 10.000 osoba, uglavnom od donatorskih sredstava, od kojih je većina sredstava Evropske unije. Danas rješavamo stambeno pitanje 30 porodica, objekat je u Derventi i uloženo je preko 1.200.000 KM. Ističem značajnu podršku Opštine Derventa koja je obezbijedila zemljište i sve priključke”, rekao je Mahmutović.

Korisnik programa Radoslav Benđo iz Konjica rekao je kako je njegova petočlana porodica 16 godina čekala na rješenje stambenog pitanja.

“Znači mnogo, 16 godina smo u alternativnom smještaju i majka je nosilac u programu, ali sam ja danas tu da preuzmem ključeve”, rekao je Benđo.

Načelnik Milorad Simić je rekao kako je Opština Derventa učestovala u projektu s oko 80.000 KM.

“Derventa je imala sreću i zadovoljstvo biti partnerom i pored 559.000 eura Opština Derventa  je učestvovala s oko 80.000 KM, ako se računa prostor i dozvole. Volio bih da podijelim zadovoljstvo s našim sugrađanima, oni nisu ništa manje Dervenćani, oni su pravi Dervenćani i meni je zadovoljstvo da je rješeno stambeno pitanje na kvalitetan način. Možda može više, možda može bolje, ali život je pred nama. U proteklim danima smo razgovarali o ovome i shvatili da se dobija krov nad glavom, da ćemo zajedno činiti Derventu onim što treba biti i onim što jeste i onim čemu stremimo”, rekao je Simić.

Zahvaljujući Regionalnom stambenom programu čija vrijednost u BiH iznosi 75 miliona eura do kraja trajanja programa biće osigurano ukupno 3.200 stambenih jedinica za ugrožene izbjeglice, raseljena lica i povratnike. Do sada je završeno 1.500 stambenih jedinica od kojih 1.100 kuća i 400 stanova. Završetak obnove i izgradnje preostalih 1.700 stambenih jedinica predviđen je tokom perioda od 2020. do 2022. godine, navode iz ministarstva.

Za finansiranje stambenih projekata i podršku u sprovođenju programa, donatori RSP-a su do sada izdvojili 287 miliona eura, od čega se 64,5 miliona eura odnosi na projekte u BiH. Evropska unija je najveći donator sa učešćem od 234 miliona eura, nakon čega slijede Sjedinjene Američke Države sa 24 miliona eura, Njemačka, Norveška, Švicarska, Italija, Danska, Turska, kao i još nekoliko zemalja.

Snažnu podršku programu daju Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) i Razvojna banka Vijeća Evrope (CEB) koja upravlja donatorskim fondom i pruža podršku partnerskim zemljama u sprovođenju programa i praćenju njegovog napretka, kao i u osiguravanju vidljivosti programa.

Bosna i Hercegovina je za Vodeću instituciju Državnog projekta stambenog zbrinjavanja imenovala Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a implementaciju pod-projekata povjerila je Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, Republičkom sekretarijatu za raseljena lica i migracije RS, te Odjelu za izbjeglice, raseljene osobe i stambena pitanja Vlade Brčko Distrikta BiH.

Nakon svečane dodjele ključeva korisnicima programa, uslijedio je zajednički obilazak objekta.

Izvor: rtvrk.ba

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.