Da li ste znali ovo o Nikoli Tesli?

Nikola Tesla jedan je od najvećih umova planete Zemlje. Na rođendan slavnog naučnika prenosimo vam zanimljive detalje o njegovom životu i radu.

„Čovjek koji je izmislio 20. i 21. vijek“, „Čovjek koji je osvijetlio svijet“, „Čovjek koji je bio vizionar, daleko ispred svog vremena“, „Čovjek čija su ga djela dobrano nadživjela“, „Čovjek koji je htio da zaustavi i preupredi sve ratove“, „Čovjek bez koga ovaj svijet ne bi bio to što jeste“.

Sve to i još mnogo više bio je Nikola Tesla, koji je rođen 10. jula 1856. godine u Smiljanu u Lici.

Po ovom legendarnom naučniku-pronalazaču godinama i decenijama poslije smrti, ime je dobila jedinica jačine magnetnog polja, asteroid, krater na Mjesecu, fabrika sijalica u Češkoj, električni automobil, beogradski aerodrom, avion…

Sin pravoslavnog sveštenika, koji je najveći broj pronalazaka ostvario u SAD čiji je građanin bio gotovo 60 godina, umro je u jeku Drugog svjetskog rata u centru Njujorka, 7. januara 1943. Vijest je obišla svijet tek dva dana kasnije, kada je u oronuloj hotelskoj sobi gdje je živio kao samac, pronađeno njegovo tijelo.

Urna sa Teslinim pepelom pohranjena je najprije na groblju u Njujorku uz zvuke violine i melodiju „Tamo daleko“, a prenijeta je u Beograd 1951. godine i otad se čuva u Muzeju Nikole Tesle u Krunskoj ulici pored njegovih ličnih stvari.

Ostavio je iza sebe VIŠE OD 700 PRONALAZAKA!


1) Htio je da zna da leti

Kao dječak, priča kaže, skočio je sa kuće držaći kišobran. Nije uspio da poleti…

2) Izgubio je brata u nesreći

Nikola Tesla imao je tek pet godina kada je izgubio jedinog brata Daneta u jahačkoj nesreći. Neki vjeruju da je šok usljed ove tragedije uticao na njegovo ponašanje i sklonost prema misticizmu. Odrastao je uz tri sestre: Milku, Angelinu i Maricu.

3) Nije htio da bude sveštenik

Poslije školske godine u Gospiću dobio je koleru. Ležeći u postelji, smogao je snage da ucjeni oca. Nije htio da uči za popa, kao tata Milutin, već tehniku.

4) Matica srpska ga dva puta odbila za stipendiju, genije bez Više stručne spreme

Iako je pohađao Visoku tehničku školu u Gracu, jedino zvanično svjedočanstvo dobio je iz Više realne gimnazije u Rakovici kod Karlovca. Zbog bolesti je izgubio stipendiju Vojne krajine, pa se dva puta obraćao za pomoć Matici srpskoj u Novom Sadu za pomoć zbog nastavka školovanja. Matica ga je dva puta odbila, tačnije dala je prednost Aleksandru Tabakoviću. Iako je dva puta odbijen za stipendiju, nije to uzeo za zlo, već je 1902. godine postao član i dobrotvor ove institucije. Kao etablirani pronalazač primio je nekoliko počasnih doktorata sa svjetskih univerziteta…

5) Prvi posao i prvi pronalasci u Budimpešti, u Americi kopao kanale da bi preživeo

Prvi posao Tesla je dobio u Budimpešti – radio je na instaliranju telefonske centrale. Veoma brzo je napredovao u poslu, a potom je i napravio prvi pronalazak – telefonski pojačivač zvuka, preteča današnjeg zvučnika. U tom istom gradu je, šetajući parkom 1882. godine, došao je do epohalnog otkrića – u momentu mu je sinula ideja obrtnog magnetnog polja, čije je dijagrame odmah nacrtao u pesku.

Nakon što se 1884. godine preselio u Ameriku, Tesla je kratko vrijeme radio za firmu Tomasa Edisona. Zbog neslaganja sa njegovim mišljenjima dao je otkaz. Tačnije bio je to sukob naučnika, a Tesla mu je dokazao da je „jači i veći mozak“. Edison mu je, naime, obećao 50.000 dolara (otprilike milion današnjih) ako usavrši njegov motor na jednosmernu struju. Kada je Edison umjesto obećanja ponudio sitno uvećanje plate, Nikola je odbio. Njegov motor na naizmeničnu struju Edison je pokušavao da diskredituje na sto načina. Da bi srušio nevjericu, Tesla se lično uvezao u električno kolo i upalio sijalicu „glumeći“ provodnik. Nakon što je dao otkaz Edisonu, zbog manjka novca bio je prisiljen da privremeno kopa kanale. Već sljedeće, 1885. godine osnovao je vlastitu firmu „Tesla Electric Light and Manufacturing Company„.

Postao je američki građanin 31. jula 1891. godine na šta je bio veoma ponosan.

6) Nikada nije dobio Nobelovu nagradu (a mnogi mu krali ideje)

Tesla je tek 1937. godine, bio predložen za Nobelovu nagradu, ali je dobio samo jedan glas od mogućih 38. Na osnovu njegovih otkrića kasnije su Nobelove nagrade dobijali drugi. Italijan Markoni je ukrao zasluge naučnika iz Smiljana za radio, i 1909. je dobio prestižno priznanje. Međutim, 30-ak godina kasnije, tačnije 1943. Vrhovni sud SAD presudio da je „pravi tvorac radija Nikola Tesla„.

IZVOR: YOUTUBE


7) Bio je opsjednut brojem 3

Ima onih koji tvrde da je Nikola Tesla patio od opsesivnog-kompulzivnog poremećaja. U prilog tome ide i podatak da je, navodno, bio opsjednut brojem TRI. Tri puta bi prao ruke zaredom ili bi tri puta okružio zgradu prije nego što bi ušao u nju.

8) Obožavao je golubove

Posljednju deceniju života proveo je američkom hotelu „Njujorker“. Živio je u dvosobnom apartmanu pod brojem 3327 na 33. spratu zgrade, a umjesto sa ljudima slobodno vrijeme je provodio sa golubovima. Prema jednoj priči, dok je ležao u krevetu i nešto „mozgao“ (što je uvijek radio) u njegov stan uletjela je bijela golubica u čijim očima je vidio jaku, blještavu, zasljepljujuću svjetlost.

9) Živio je u celibatu, bez žena

„Ne mogu da se sjetim mnogo velikih izuma iza kojih stoje oženjeni muškarci“, rekao je jednom prilikom Nikola Tesla i tako objasnio zašto ne vjeruje u brak. Ovaj zakleti neženja kojeg su žene voljele, navodno je bio u celibatu, jer je vjerovao da bi ga seks ometao u radu. Družio se sa raznim poznatim ličnostima. Dok je bio u Pragu, gdje je studirao na Karlovom univerzitetu, družio se sa kompozitorima Antonjinom Dvoržakom i Bedžihom Smetanom. A u Americi mu je jedan od najboljih prijatelja bio pisac Mark Tven.

10) Samo jednom je bio u Srbiji, ali je znao kome pripada

Nikola Tesla, koga danas svi svojataju, a on je, zapravo, bio čovjek van svog vremena, van bilo koje teritorije, bio je samo jednom u Srbiji – 1892. godine. Zabilježen je njegov citat: „Kao što vidite i čujete, ostao sam Srbin i preko mora, gdje se ispitivanjima bavim. To isto treba da budete i vi i da svojim znanjem podižete slavu Srpstva u svijetu“. U Beogradu je 2. i 3. juna 1892. godine dočekan sa najvećim počastima. Primljen je u audijenciju kod kralja Aleksandra Obrenovića koji ga je odlikovao ordenom Svetog Save. Jovan Jovanović Zmaj mu je napisao pjesmu povodom dolaska u Beograd. Novi Sad ga je proglasio svojim počasnim građaninom.

„Ne znam šta je,
je l’ suština
il’ to čini samo mis’o
čim smo čuli – dolaziš nam
odmah si nas elektriso’…

I ti Tesla, u kome se
ispolinske misli roje
tebe vraća ne odolje
da poljubiš stablo svoje.

Beograd je danas rećan
rukujuć se s’ srpskim dikom
i otkriva srce svoje
pred Srbinom velebnikom

Ostvarena je mis’o tvoja
mis’o divna i golema,
među nama biće veze,
a daljine nema, nema…“

Izvor: mondo.ba

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.