Brojne novine za nezaposlene u Srpskoj

Među najznačajnijim novinama je „razdvajanje statusa nezaposlenog lica od prava na zdravstveno osiguranje o trošku RS“.

Vlada RS usvojila je na današnjoj sjednici zakonske izmjene kojima se uvode brojne novine kada su u pitanju nezaposlene osobe u RS, a među najznačajnijima je „razdvajanje statusa nezaposlenog lica od prava na zdravstveno osiguranje o trošku RS“.

„Ova ključna izmjena omogućiće da Zavod za zapošljavanje RS konačno dobije precizne podatke o ponudi radne snage na tržištu rada. Prema predloženim rješenjima, Zavod za zapošljavanje će se moći isključivo posvetiti radu sa nezaposlenim licima koja uistinu aktivno traže zaposlenje, a ne onima koji se, radi ostvarivanja drugih prava (prije svih zdravstvene zaštite), nalaze na evidencijama nezaposlenih i ne traže posao,“ istakli su u Vladi RS.

Međutim, iz Vlade RS nije detaljno pojašnjeno kako će se ubuduće realizovati pravo na zdravstveno osiguranje nezaposlenih.

Ranije najave su govorile o tome da bi nezaposleni koji nisu u potrazi za poslom, trebalo da pravo na zdravstveno osiguranje ostvaruju isključivo preko Fonda zdravstvenog osiguranja RS, te da se razdvoje aktivni od pasivnih tražilaca posla.

Osim ove, uvode se i druge novine kroz danas usvojeni Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti i Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Druga važna izmjena odnosi se na poboljšanje materijalnog položaja nezaposlenih, kojima „bez njihove saglasnosti, krivice ili zahtjeva“ prestane radni odnos.

„Kroz predložena rješenja produženo je trajanje prava na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti i njena visina, saopšteno je iz Vlade RS.

Maksimalna dužina trajanja prava na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti za radnike sa najdužim stažom je sa 12, produžena na 24 mjeseca.

Povećana je i visina novčane naknade i to – za osobe koje su radile do 15 godina na 45 odsto prosječne plate koju su ostvarivali prije prestanka radnog odnosa (ranije 40%), a 50 odsto (ranije 45%) plate za osobe sa 15 i više godina staža.

„Predložena je izmjena formule za izračunavanje najniže „garantovane“ novčane naknade koja je trenutno 30 odsto prosječne plate za prethodnu godinu, što nominalno iznosi oko 256 КM, na 80 odsto najniže plate za tekuću godinu, a što nominalno iznosi oko 360 КM, odnosno, povećanje za više od 100 КM na mjesečnom nivou,“ istakli su u Vladi RS.

Izvor: mondo.ba   Autor: Bankica Spasenić

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.