Brodska rafinerija odustala od otpuštanja radnika

Uprava Rafinerije nafte u Brodu odustala je od namjere da oko 20 odsto svojih radnika u ovoj godini proglasi tehnološkim viškom i otpusti uz otpremnine, podaci su Sindikata energetike RS.

O tome su ih, kažu, obavijestili predstavnici preduzeća.
– Rečeno je da se odustaje od toga da se u ovoj godini ukupno 136 ljudi u rafineriji proglasi tehnološkim viškom, kako su najavili, i to pozdravljamo. Da li će sličan potez povući i uprava rafinerije u Modriči, ne znamo, ali nadamo se da će biti sluha da se zadrže radnici iz proizvodnje – kaže predsjednik Sindikata energetike Slobodan Ostojić, izvještava srpskainfo.

U Brodu je poslodavac u januaru obavijestio sindikat da ove godine mogu da zadrže 526 radnika, a da je 136 radnika višak.

Za rafineriju u Modriči ranije se govorilo da bi u 2020. trebalo da zadrže 275 radnika, a da je 14 zaposlenih tehnološki višak. Međutim, u januaru je pripremljen spisak 17 radnika koji bi već ovog mjeseca trebalo da ostanu bez posla.

Na pitanja zašto se ide sa ovim smanjenjem i koliko tehnološkog viška u rafineriji imaju, iz Optima grupe nisu odgovorili. Ranije su rekli da se optimizacija broja zaposlenih i troškova ne odnosi na obustavu rada, već na „program za povećanje efikasnosti rada“ u Brodu.

Proglašavanje radnika za tehnološki višak počelo je prošle godine, nakon havarije u brodskoj rafineriji.

Izvor: indikator.ba

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.