ANALIZE OTKRILE UZROK: Koji je razlog trovanja u dobojskoj piceriji?

IZOLOVANjEM salmonele iz nalaza pacijenata, koji su zbrinuti u dobojskoj Opštoj bolnici, nakon trovanja hranom u piceriji „San Remo“ prošlog utorka u Doboju, utvrđen je uzrok trovanja ukupno 15 bolnički zbrinutih osoba.

Dvadesetak građana se javilo doktorima u ovdašnjem Domu zdravlja ili bolnici, a za sve njih je uzimanjem anamneze utvrđeno da su konzumirali picu ili sendviče u ovom ugostiteljskomo bjektu, u centru grada.

– Ova bakterija je izolovana kod pacijenata, koji su zadržani u Službi za zarazne bolesti, čime je utvrđen uzročnik trovanja. Trovanje hranom izazvala je bakterija u hrani, kojom se nije rukovalo pravilno ili nije termički dobro obrađena – pojasnili su iz Službe dobojske bolnice.

Nakon obavljenog vanrednog inspekcijskog pregleda „San Remo“ je zatvoren i tako će po svemu sudeći ostati duže vreme.

 

Osim Odeljenja za inspekcijske poslove Grada Doboja u slučaj se uključio i Inspektorat RS. Prema njihovom izveštaju, pet radnika je zatečeno bez sanitarnih knjižica, pronađena su jaja koja se koriste za pravljenje majoneze, kao i druga zetečena hrana bez dokaza o poreklu je izuzeta i uništena.

– Hrana je bila upakovana i skladištena na pravi način, da li se nešto moglo desiti na vrućini ili nije, ne znam – kratko je rekao vlasnik picerije Miroslav Nikić.

Izvor: novosti.rs   Autor: Lj. Đurić

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.