Znate li da kondomi imaju rok trajanja?

Izgleda da većina muškarac to ne zna, a važno je.

Evo koliki je rok trajanja prezervativa i šta bi moglo da im skrati vek.

Kada stvari postanu „vrele“ čini vam se da čak i otvaranje kondoma traje predugo, tako da sigurno u tom trenutku nećete da proveravate rok trajanja. Zapravo, trebalo bi jer vas u suprotnom ne štite kako bi trebalo.

Krenimo redom, da vidimo od čega se sve prave kondomi.

Obično se prave od tri materijala: lateksa, poliuretana ili jagnjeće kože.

„Neki ljudi su alergični na lateks, pa je za njih poliuretan dobra opcija“, kaže dr Lea Milhajzer iz Medicinske škole na Harvardu.

„Neki od njih kažu da imaju bolji osećaj kada koriste prezervative od jagnjeće kože, ali je problem u tome što neki kondomi od tog materijala ne štite od polno prenosivih bolesti“, kaže ona.

Dakle, različiti su, ali je svim prezervativima zajedničko to što nemaju neograničen rok trajanja.

Koliko onda traju?

„Kondomi od lateksa generalno traju oko pet godina od datauma porizvodnje, ALI to može da varira uz korišćenje lubirkanta ili spermicida“, kaže dr Džesika O’Rajli. „Umesto da računate koliko dugo traju, najbolje je da pogledate rok trajanja na pakovanju. Imajte na umu da je čuvanje ključno – ako ih držite na svetlu ili u blizini izvora toplote, takođe će trajati kraće“.

Milhajzerova kaže da muškarci uglavnom ne gledaju rok trajanja na prezervativima, a mnogi misle i da je rok trajanja neograničen.

Možda mislite da je rok upotrebe kondoma nebitan, ali – varate se.

Dr Milhajzer kaže da kvalitet kondoma vremenom opada, što znači da je lakše da pukne ili vas „izneveri“ tokom odnosa.

O’Rajlijeva upozorava da, vremenom spermicidi u kondomu gube moć, a lateks i lubrikant se suše. Pored toga što su manje efikasni u zaštiti od neželjene trudnoće i polno prenosivih bolesti, mogu da izazovu i reakcije na koži.

Ako ste nakon „akcije“ shvatili da ste koristili prezervativ kojem je istekao rok, ne paničite. Doktorke savetuju da ga napunite vodom i tako testirate da li je pukao.

Takođe, one kažu da, iako nije preporučljivo da koristite kondom kojem je istekao rok (jer vas ne štiti dovoljno), ako je taj jedini koji u trenutku imate kod sebe, bolje je da koristite i taj istekao, nego da imate odnos bez zaštite.

Izvor: Mondo.rs

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.