Vodimo vas u Gračanicu na tradicionalni vašar

Svake jeseni u Gračanici se skupe trgovci iz Bosne i Hercegovine i zemalja u okruženju. Ove godine tradicionalni gračanički vašar se održava od 8. do 11. novembra

I uglavnom su tri novembarska dana u znaku ove ulične manifestacije. Sa sigurnošću možemo konstatovati da je ovaj vašar, jedno značajno obilježje, ne samo Gračanice, nego cijelog područja Tuzlanskog kantona.

Zbog održavanja vašara, svake godine dolazi i do promjene režima u saobraćaju, budući da su prodavači, zabavljači, ali i svi ostali smješteni u samom centru čaršije.

Starije Gračanlije tvrde još, da je ovaj vašar nekada bio bogatiji i sadržajniji. Neki pričaju i da su se svojevremeno samo na vašaru u Gračanici, mogli kupiti ćilimi, i to ne bilo kakvi, nego leteći ćilimi. No, o tome ne postoji pisano predanje, fotografija, niti video materijal, samo priča, koja se prenosila s koljena na koljeno.

Nečega, što danas nema, a čega se sjećaju starije Gračanlije je “Nana-nena” koja je na ulazu na pijacu prikazivala igru – Ko nabije – taj dobije. Drugi opet kažu, da je nekada u sklopu vašara bio i zoološki vrt, kojeg danas nema…

Vašar u Gračanici nekada je zasluživao mnogo više. I vremena i prostora.  Ali toliko za ovaj put.

  

Izvor: rtvslon.ba

 

 

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.