Vlada ZDK će pomoći sanaciju oštećenih objekata u Tešnju

Delegacija Vlade Zeničko-dobojskog kantona koju su činili Premijer Miralem Galijašević, Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Mensur Sinanović, Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Himzo Smajić i direktor Kantonalne uprave civilne zašite Džavid Aličić posjetili su danas općinu Tešanj kako bi se na licu mjesta informisali o posljedicama olujnog vjetra koji je jučer zadesio našu općinu, ali i da razgovaraju o saniranju šteta.

Delegaciju su primili Općinski načelnik Suad Huskić, predsjedavajući Općinskog vijeća Senad Subašić i pomoćnik Općinskog načelnika Službe civilne zaštite Mensur Saletović i predstavili sve ono što se dešavalo tokom jučerašnjeg dana, kao i aktivnosti koju su poduzele nadležne službe na čelu sa Operativnim centrom civilne zaštite.

Zaprimljeno je 27 prijava za intervencijom ili nastalim štetama na objektima i drugoj infrastrukturi. Policijska stanica je evidentirala 13 prijava o štetama, od toga tri koje su se odnosile na motorna vozila. Izgorio je jedan stambeni objekat, oštećena su tri vjerska objekta, a šteta je zabilježena i na školi Huso Hodžić. Također, uništeno je i šest plastenika, a 11 oštećeno.

 

Nakon razgovora o štetama, delegacija je posjetila Ferhad-begovu džamiju, OŠ Huso Hodžić i porodicu Merdić kojoj je izgorila kuća u Raduši.

 

Dogovoreno je da u što kraćem periodu uradimo sve proceduralne postupke kako bismo sanirali nastale štete – Vlada ZDK i Općina Tešanj će zajednički finansirati obnovu i zaštitu džamije, Vlada ZDK će putem Ministarastva obrazovanja sanirati nastalu štetu u školi Huso Hodžić i nabavku nove stolarije, zajedno sa Općinom ćemo sanirati kuću porodice Merdić iz Raduše, a šteta na poljoprivrednim objektima će detaljno biti sagledana na terenu. Vlada ZDK je spremna da pomogne sanaciju objekata na način kako smo danas i dogovorili, a posebno sam sretan da nije bilo ljudskih žrtava, rekao je Premijer Miralem Galijašević.

 

Ohrabren sam podrškom koja je danas obećana, kao i time da ćemo zajedničkim sredstvima pomoći ljudima koji su pretrpili štetu, rekao je Općinski načelnik Suad Huskić.

 

Na narednoj sjednici Vlade ZDK se očekuje izdvajanje sredstava koja su danas obećana.

Izvor: opcina-tesanj.ba

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.