Višković: U toku preuzimanje kompletnog vlasništva nad „Željeznicama“

DOBOJ – Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je u toku rješavanje pitanja malih akcionara kako bi Srpska preuzela 100 odsto vlasništvo nad „Željeznicama Republike Srpske“.

U izjavi medijima u Doboju Višković je rekao da se radi na restrukturiranju „Željeznica Republike Srpske“.

Pozivajući na strpljenje, Višković je objasnio da je to dugoročan proces, koji se ne završava za mjesec ili godinu, već traje i ide svojim tokom.

„Mi smo prije 15-ak dana na sjednici Vlade imali odluku i odobrili prijem određenog broja radnika na željeznicama Republike Srpske, i to onih koje su `Željeznice` tražile i upravo one koji rade na terenu – od mašinovođa, pružnih radnika i sivh onih koji trebaju, a bez kojih sam sistem ne može da funkcioniše“, dodao je Višković.

„Željeznice Republike Srpske“ u prvih šest mjeseci ove godine zabilježile su minus od 9,7 miliona KM, a imaju problem i sa nedostatkom radnika na terenu.

PROBLEMI POSTOJE, RADI SE NA ZAMJENSKIM PROJEKTIMA
 

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je „Rafinerija ulja Modriča“ u određenim problemima, ali da se radi na zamjenskim projektima.

Prema njegovim riječima, problemi su nastupili poslije havarije u rafineriji u Brodu, te zbog svih dešavanja od pandemije virusa korona, pa do rusko-ukrajinskog sukoba.

„Mi smo u kontaktu sa rukovodstvom Rafinerije i tamo se rade projekti koji bi trebali, na određen način, da budu zamjenski“, izjavio je Višković novinarima večeras u Doboju.

On je podsjetio da je sa hrvatske strane do Rafinerije izgrađen gasovod i da se ozbiljno razgovara o izgradnji gasnih elektrana u samom prostoru Rafinerije.

„Postoje namjere, i u Modriči u `Rafineriji ulja` i u `Petrolu` u Banjaluci, da rade neke druge investicije, ali moramo razumjeti da trenutno ruska država i sve kompanije koje dolaze iz Ruske Federacije imaju ozbiljne probleme da funkcionišu u inostranstvu“, rekao je Višković.

Navodeći da novčani tokovi ka Rusiji ne mogu nesmetano da funkcionišu, Višković je rekao da je sve pod plaštom prismotre, zbog čega je otežano poslovanje ruskih preduzeća.

Predsjednik Vlade Republike Srpske istakao je da je „Rafinerija“ u jednom momentu prema Republici Srpskoj imala milionske obaveze, koje su prelazile stotinu miliona KM, ali da su sve izmirene.

„To znači da je riječ o ozbiljnoj kompaniji, ozbiljnim ljudima, ali moramo razumjeti da trenutno imaju problema“, zaključio je Višković odgovarajući na pitanje da li je Vlada Srpske u kontaktu sa vlasnikom Rafinerije, čiji akumulirani gubitak iznosi oko 110 miliona KM, prenosi glassrpske.com.

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.