Usora: Postavljanje objekata na cesti radi smanjenja brzine kretanja vozila

USORA – U okviru ugovora za nabavu i postavljanje prometne signalizacije i upozoravajućih naprava na području općine Usora danas je izvodač radova RIAL d.o.o. Doboj Istok s podizvođačem JKP „Saobraćaj i komunikacije“ d.o.o. Tuzla počeo s postavljanjem posebnih objekata na usorskim cestama u zonama školskih objekata, a radi smanjenja brzine kretanja vozila.

Riječ je o zvučnim i vibracijskim trakama.

Zvučne trake pri prijelazu vozila proizvode tihe vibracije, gdje se želi zvukom i malim vibracijama vozila, odn. upozorenjem, postići smanjivanje brzine na propisanu.

Vibracijske trake pri prijelazu vozila proizvode jače vibracije, a postavljaju se na mjestima gdje se želi upozoriti vozača na vožnju po uspostavljenom ograničenju brzine kretanja.

 

Ranije postavljenom vertikalnom prometnom signalizacijom u zonama školskih objekata u Alibegovcima, Omanjskoj, Sivši i Ularicama uspostavljeno je ograničenje brzine kretanja vozila od 40 km/h, dok je u Žabljaku za cijelu dionicu ceste od magistralne ceste do ambulante uspostavljena zona u kojoj je brzina kretanja ograničena na 30 km/h.

Sukladno Pravilniku o postavljanju posebnih objekata na cesti radi smanjenja brzine kretanja vozila, kod gore navedenih školskih objekata ispred znakova ograničenja brzine na 40 km/h postavljaju se na jednoj kolničkoj traci, iz svakog pravca po 3 zvučne trake visine 8 mm, dok se u zoni ograničenja kod svih škola postavljaju po 4 vibracijske trake visine 18 mm.

Postavljanje ovih objekata za smanjivanje brzine kretanja vozila tražili su iz Vijeća roditelja, putem Upravnog odbora i ravnatelja usorskih škola.

Mole se sudionici u prometu da poštuju ograničenja uspostavljena u cilju sigurnosti pješaka, a posebice djece školskog uzrasta.

S predstavnikom izvođača Enesom Subašić i predstavnikom podizvođača radova Halidom Hodžić teren je obišao Anto Bonić, dipl. ing. prometa, kao koordinator na ovom projektu ispred Općine Usora, kojom prigodom su određene mikrolokacije za postavljanje ovih posebnih objekata za smanjenje brzine kretanja vozila.

Navedeni radovi će se izvoditi od danas do četvrtka, navodi se na FB Općina Usora.

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.