Derventa: Otvorena džamija u Turskim Lužanima

Medžlis Islamske zajednice Derventa upriličio je juče u Turskim Lužanima svečano otvaranje džamije. Svečanosti su prisustvovali načelnik opštine Milorad Simić, izaslanik Reisu-l-uleme, muftija banjalučki, predstavnici katoličke i pravoslavne crkve te mnogobrojni vjernici i gosti.

Gradnja džamije je počela davne 1988. godine ali je objekat ostao nedovršen sve do 1992. godine kada je u junu te godine porušen do temelja. Ponovna gradnja džamije zajedno sa vakufskom kućom počela je 2003. godine.

Obnovljena džamija u Turskim Lužanima

„Sam proces obnove je bio nekih 16-17 godina. Dosta su nas usporavale poplave koje su zadesile ovaj kraj tako da smo imali tri poplave u periodu od 2010. do 2014. godine i samim tim smo završenu džamiju morali obnavljati odnosno popravljati. To nam je oduzelo dosta vremena i ulaganje dodatnih sredstava i nismo bili u mogućnosti da je dovedemo do čina njenog otvaranja ranije“, rekao je novinarima imam Mersedin Memiš.

 

Sam objekat sa vjerskom kućom je koštao oko 255 hiljada maraka plus troškovi sanacije od poplava. Vjerski poglavari su ovom prilikom uputili apel za izgradnju nasipa koji nije do sada izgrađen zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. Pozvali su sve ljude da budu dio tog projekta jer „izgraditi nasip je činiti dobro isto kao i napraviti božju kuću“.

Donatorima i dobrotvorima su ovom prilikom uručene plakete i zahvalnice. Jedan od dobitnika je i načelnik Simić koji je istakao da je ovaj događaj još jedan od dokaza suživota u Derventi.

„Svaka bogomolja,ako služi svrsi je ljudsko dobro i svaka sredina u kojoj se gradi, treba to da pozdravi i da okupi što veći broj ljudi. Ako se u vjerskim zajednicama ponašamo kako to Svevišnji zapovijeda onda ćemo biti daleko bolji ljudi. Zadovoljan sam prvenstveno pozivom, nagrađen sam i divnom plaketom i neka ovaj objekat bude vjernicima na zdravlje“, rekao je načelnik Simić, u izjavi za medije. On je podsjetio da loklana zajednica svake godine iz budžeta izdvaja skromna ali značajna sredstva do 50.000 КM, a sa predstavnicima sve tri konfesije se utvrđuju prioriteti i raspoređuje novac.

Do danas je na području opštine obnovljeno sedam džamija od ukupno jedanaest koliko ih je bilo na području opštine, navodi derventa.ba.

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.