Udruženje „4+“: Cijenimo socijalne, tražimo pronatalitetne mjere!!

Kako Republika Srpska godinama ima problema sa natalitetom i sve manjim brojem ljudi, iz Udruženja „4+“ su pokrenuli inicijativu podrške porodici, u obliku dodatnih primanja za svako rođeno dijete. Njihov višemjesečni pronatalitetni angažman je koncipiran u budućem „Zakonu o majci“.


Trenutno u Republici Srpskoj

Isplata dječijeg dodatka usmjerena je isključivo socijalno ugroženim porodicama. Naime, visina dječijeg dodatka za 2021. godinu iznosi:

 • za drugo dijete 46,80 KM,
 • za treće dijete 93.60 KM,
 • za četvrto dijete 46,80 KM,
 • za djete sa nalazom (djete sa smetnjama u razvoju) 119.60 KM

Prvo, peto i svako naredno dijete, prema važećim propisima NEMA PRAVO na dječiji dodatak.

Pravo na dodatak na djecu ostvaruje se do navršenih 15 godina života djeteta ukoliko se nalazi na redovnom školovanju.

Gore navedena primanja ne mogu dobiti sve porodice, nego samo socijalno ugrožene, a one su npr.:

 • ako porodica ima primanja 720 KM i ima četvero djece, ona NEMA PRAVO za dječiji dodatak, ili
 • ako porodica ima primanja 420 KM i ima dvoje djece, ona NEMA PRAVO za dječiji dodatak.

Materijalni uslovi (mjesečni prihodi po članu porodice) – cenzusi za ostvarivanje prava na dodatak na djecu su:

 • za porodicu sa dvoje djece – 104,00 КM
 • za porodicu sa troje djece – 109,20 КM
 • za porodicu sa četvoro djece – 119,60 КM.

UZ USLOV da kataloška vrijednost procijenjene pokretne imovine (automobil, radna mašina i dr.) ne smije da prelazi iznos 6.760,00 КM.


Premijer Vlade Republike Srpske Radovan Višković, oglasio se i rekao da će u 2022. godini povećati primanja za socijalno ugrožene porodice i do sto odsto za drugo, treće i četvrto dijete, kao i uvođenje naknade za prvo dijete. Zatim je izjavio da će se povećati jednokratna naknada za novorođenu djecu sa dosadašnjih 250 na 500 KM.

Tim povodom su se oglasili iz Udruženja „4+“.

Naravno da u punom kapacitetu podržavamo i radujemo se svakom uvećanju dječijeg doplatka socijalno osjetljivim porodicama. Posebno smo zahvalni mjerama koje se odnose na prvo dijete, kao i 100% povećanju iznosa za drugo, treće i četvrto dijete. Takođe, podržavamo povećanja primanja za djecu sa nalazom odnosno posebnim potrebama. Radujemo se svakom uvećanju, koja će biti dodjeljena ovim kategorijama, ali smo razočarani da ovim mjerama nisu obuhvaćene porodice sa petero i više djece, kojih sigurno imamo u Republici Srpskoj i kojima je ovakav vid pomoći najpotrebniji“, navodi Miladin Gotovac predsjednik Udruženja „4+“ i dodaje:

Ovo su mjere resornog Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Javnog fonda za dječiju zaštitu Republike Srpske. Nažalost ove mjere su socijalne i nisu PRONATALITETNE, jer samo sistemskim rješavanjem PORODICE, kao osnovne ćelije društva možemo doći do bolje demografske slike Srpske.

Danas je republičko Udruženje višečlanih porodica „4+“ premijeru Vlade Republike Srpske i ministru zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske uputilo „Okvirni prijedlog zakona o majci“ i „Memorandum zakona o majci„. Tim zakonom predviđeno je sistemsko rješavanje svake porodice i svakog rođenog djeteta do 18. godina.

Usvajanjem ovakvog zakona dajemo punu podršku „PORODICI“ kao instituciji. Ovaj zakon prepoznaje svako dijete Srpske, ulazi u svaku porodicu i sigurno je trajna pronatalitetna mjera„, kaže Gotovac i nastavlja:

Razumijemo trenutno teško stanje, sve obaveze i sva finansijska opterećenja budzeta Republike Srpske, ali nikako nećemo moći objasniti našoj djeci, koja su u porodici rođena kao peta, šesta, sedma,…, deseta, zašto nemaju pravo na bilo kakav benefit i zašto su njihova braća i sestre važniji od njih. Ujedno postavljamo i pitanja, da li ćemo ovoj djeci ukinuti pravo na knjige, zdrastvenu zaštitu, školovanje i slično. Naravno da od „Zakona o majci“ nemamo namjeru praviti bilo kakvu populističku priču, naprotiv. Nacrt zakona smo dostavili svim institucijama Srpske i čekamo poziv za dalje aktivnosti. Institucije Republike Srpske podsjećamo da dosadašnje pronatalitetne mjere (koje nisu bile male), nisu dale rezultate. Nažalost, mnoge su bile jednokratne, netransparentne, vrlo često pogrešno usmjerene, pa čak i zloupotrijebljene. Samo sistemskim rješavanjem, kako je zamišljeno u Zakonu o majci, kroz institucije Republike Srpske možemo doći do boljih pronatalitetnih mjera, sigurnosti svake porodice, motivisanja majki za rađanje i opstanak u Srpskoj.“

Na temu „Zakona o majci“ Udruženje „4+“ ranije je obavilo afirmativne razgovore sa predsjednikom Republike Srpske, predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske, resornim Ministarstom porodice omladine i sporta Republike Srpske i u okviru raznih institucija.

Podršku ovakvom zakonu i sistemskom rješavanju pronatalitetne politike u Republici Srpskoj dali su i šefovi klubova SNSD-a, Ujedinjene Srpske i SDS-a.

Iz Udrzenja „4+“ navode da će obaviti razgovore i tražiti podršku svih poslaničkih klubova.

Na kraju, iz Udruženja „4+“ su naveli da vjeruju u institucije Republike Srpske, u njihovu trezvenost i dobru volju da uz, za ove namjene, predviđene finansijske prilive učine korak više za natalitet i opstanak Republike Srpske.Šta predviđa Okvirni prijedlog zakona o majci

Predviđena primanja za majke

Okvirni tekst zakona o majci već je poslat republičkim institucijama, a u njemu su detaljno objašnjene ČETIRI MOGUĆE VARIJANTE, od kojih je potrebno izabrati najbolju kako bi sve majke u Srpskoj, i to za svako dijete, imale pravo na mjesečni dodatak. Majka bi za svako dijete mjesečno primala:

 • PRVA varijanta – 540 KM
 • DRUGA varijanta – 270 KM
 • TREĆA varijanta – 180 KM
 • ČETVRTA varijanta – 100 KM

Godišnja izvajanja za materinski dodatak

U Republici Srpskoj ima oko 165.000 djece do 18 godina. Za dodatak od 180 maraka potrebno bi bilo, na primjer, oko 29,7 miliona maraka mjesečno, odnosno, 356,4 miliona na godišnjem nivou.


Izvori finansiranja

 • porez na zarade zaposlenih – u zavisnosti od visine primanja
 • porez na prihode firme – u prosjeku od jedan do tri odsto
 • porez na prihode vlasnika kapitala – od jedan do tri odsto godišnje dobiti
 • ostali izvori – Vlada RS, lokalne zajednice, nelegalno stečena imovina, razni oblici donatorstva, dijaspora

Uslovi za materinski dodatak

 • USLOVI za dobijanje materinskog dodatka jesu da su oba roditelja državljani RS, te da i oni i djeca žive u Republici Srpskoj.
 • PRAVO NA DODATAK IMALE bi sve nezaposlene majke i to 100 odsto od utvrđenog iznosa, kao i zaposlene, ali 50 odsto od utvrđenog prava.

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.