U Gračanici će se graditi postrojenje za preradu vode vrijedno 1,6 miliona KM

Vrijednost projekta je oko 1.600.000,00 KM od čega je za realizaciju veći dio sredstava obezbijedila Češka Republika

U posjeti Gračanici boravili predstavnici Ambasade Republike Češke u Bosni i Hercegovini, predstavnici Češke razvojne agencije, kompanije „Geotest“ iz Brna i predstavnici Fonda za zaštitu okoliša čime je počela prva etapa projekta zvanične inostrane saradnje Republike Češke sa Bosnom i Hercegovinom.

Radi se o saradnji „Tehnološka isporuka za postrojenje za preradu pitke vode Stjepan Polje“ koji se realizuje u sklopu dugoročnog projekta „Efikasnije vodosnabdijevanje Grada Gračanice“.

Uspostava saradnje sa Češkom razvojnom agencijom je započeta u maju 2020. godine kada je Grad Gračanica preko Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH podnio prijedlog projekta „Izgradnja postrojenja za prečišćavanje pitke vode Stjepan Polje u Gračanici“.

Mjesna zajednica Stjepan polje obiluje vodom koja kvalitetom ne zadovoljava, te se ne može koristiti za piće jer sadrži visok udio željeza i mangana u svom sastavu. Projektom je planirana izgradnja postrojenja za prečišćavanje pitke vode kapacitea 10 l/s sa mogućnošću proširenja na 20 l/s. Ovim će se obezbijediti vodosnabdijevanje za oko 3500 stanovnika mjesne zajednice Stjepan Polje čime će se trajno riještiti problem nedostatka vode za piće zadovoljavajuće kvalitete.

Vrijednost projekta je oko 1.600.000,00 KM od čega je za realizaciju veći dio sredstava obezbijedila Češka Republika i to za dio koji se odnosi na tehnološko-mašinski dio projekta, dok će se građevinski dio projekta finansirati sredstvima Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, te sredstvima Budžeta Grada Gračanica.

Dodatno projektom je planirana i izrada projektnog dokumenta tzv. GENEREL kojim će se izvršiti analiza postojećih sistema vodosnabdijevanja za sve mjesne vodovode, u cilju da se dobiju preporuke za sistemsko rješavanje vodosnabdijevanja u onim mjesnim vodovodima kod kojih je prisutan nedostatak vode, a u okviru projekta provodiće se kampanja o podizanju svijesti kod učenika i stanovnika o značaju i očuvanju voda.

Uskoro počinju procedure javne nabavke za izvođenje građevinskih radova, dok je izvođač tehnološko-mašinskog dijela projekta već odabran, saopćeno je iz gradske uprave. 

Izvor: akta.ba

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.