Stručnjaci: Ne jedite prve lubenice u sezoni

Prve lubenice su se već pojavile na pijacama i u prodavnicama, ali ljekari upozoravaju na opasnost od štetnih sastojaka koje lubenica sadrži.

Lubenice na početku sezone uglavnom sadrže veliku količinu nitrata, odnosno supstanci koje se koriste za brzo sazrijevanje plodova.

Ova supstanca nije štetna u malim količinama, ali ako se stalno unosi u organizam, može izazvati trovanje koje rezultira mučninom, povraćanjem i bolovima u stomaku.

Reklame, knjigovodestvo, Marketing Doboj - GraniceDoboja,info
https://granicedoboja.info/marketing/

Ne preporučuje se svima

– Hronične bolesti mogu da se pogoršaju kod ljudi koji unose nitrate u velikim količinama, a ako već imaju problema sa sistemom za varenje, mogu očekivati negativne posljedice. Ista je situacija i sa zapaljenskim bolestima – kažu stručnjaci.

Rane lubenice se ne preporučuju sljedećim grupama zbog nitrata: djeci, osobama sa alergijskim bolestima i onima sa slabim imunitetom, kao što su pacijenti na hemoterapiji.

Treba biti oprezan

Međutim, treba napomenuti da nisu sve lubenice koje su trenutno u prodaji pune nitrata.

Ako se uzgajaju u stakleniku, onda se tamo stvaraju uslovi za brže sazrijevanje nego na “otvorenom”, zbog čega nema potrebe za korišćenjem nitrata.

Stručnjaci upozoravaju da, iako nije izvijesno da će sve rane lubenice sadržati ovaj sastojak, ipak treba biti oprezan, prenosi B92.

Izvor: srpskacafe.com

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.