STRANCI NAJZADOVOLJNIJI GOSTI: Znate li koliko ove sezone košta poznata jablanička jagnjetina

JABLANICA je sigurno poznata po mnogo čemu. Ipak, mnogima je prva asocijacija specijalitet po kojem je ovaj grad prepoznatljiv ne samo u BiH, nego i šire.

Jagnjetina je često neizostavna u proputovanju ovim dijelom BiH, ali nisu je zaobišla ni neumoljiva poskupljenja u prethodnim godinama. U periodu prije širenja korona virusa cijena kilograma iznosila je 30 KM, nakon kraja pandemije, u 2022. godini skočila je na 40 KM, da bi porasla i do 60 KM u prethodnoj godini.

-Cijene se kod nas u ovoj godini nisu mijenjale, iako nam se desilo blago poskupljenje. Poslom smo prezadovoljni, a na njega gledamo i dugoročno, te moramo razmišljati i o domaćem stanovništvu. Nije fer dizati cijene u sezoni. Kod nas je sad kila jagnjetine 60 KM, ručak za četiri osobe, zajedno sa pićem i, recimo, krompirom, je nekih 120 KM. Ne planiramo mijenjati cijene, osim ako na tržištu nešto ne eskalira – rekao je Samir Đelmo, ispred jednog od jablaničkih restorana.

Interes ne opada, a ne opada ni kvalitet, tvrdi on, dok napominje da je svim gostima na raspolaganju i mogućnost da posmatraju šta im se to od mesa sječe i važe, te da izraze svoje želje – bez obzira da li će jesti u restoranu ili izvan njega.

Stranci kao najzadovoljniji gosti

Domaći gosti su tradicionalno znatiželjni i odani specijalitetu, ali stranci su oni najzadovoljniji gosti, dodaje Đelmo.

– Sitnice ih raduju i zadovoljavaju, poput susretljivosti i tome da im izađete u susret. Najčešći strani gosti su Arapi, ima tu i Azijata, nedavno su tu bili Kinezi koje je oduševio način pripreme mesa – rekao je, piše N1, a prenose Novosti.

Dok strance ne zamaraju cijene, to uglavnom nije slučaj sa domaćim gostima, pa treba naglasiti da se jedna porcija jagnjetine kreće oko 22 do 25 KM, salate od 3 do 10 KM, različite vrste priloga variraju od 1 do 5 KM, a pića koštaju koliko i, otprilike, u ostatku zemlje, pa ćete tako za kafu ili sokove dati od 3 do 5 KM.

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.