Sajt UIO BiH pao zbog neplaćenog domena od 120 KM

Sajt Uprave za indirektno oporezivanje BiH koji je početkom sedmice bio nedostupan poreskim obveznicima, nije pao zbog kvara, nego je bio isključen zbog kašnjenja sa plaćanjem obnavljanja domena .ba, saznaje portal CAPITAL.

Hiljade poreskih obveznika zbog toga u ponedjeljak nisu mogle da pristupe aplikaciji i završe svoje poreske prijave, zbog čega su bili u riziku da budu kažnjeni sa 2.000 KM.

Neko je napravio propust i nije uplatio domen, koji za pet godina produženja košta od 120 KM do 170 KM. Bezbrojna obavještenja o isteku domena ignorisali su ili administratori UIO ili kompanija koja im to radi. Obnova domena se mora na vrijeme platiti ili vas isključe. Zato je aplikacija bila nedostupna. Malo je neobično da se to desi zato što obavještenja o isticanju domena na email administratora dolaze mjesecima prije gašenja. Tačnije, bombarduju vas obavještenjima, ali neko nije odradio svoj posao“, objašnjava naš izvor.

U UIO BiH su se u ponedjeljak izvinili svim poreskim obveznicima koji su imali poteškoća sa predajom PDV prijava za mjesec maj 2024. godine zbog problema pristupa serverima na kojima se nalazi domen UIO i rekli da zbog tih propusta neće biti problema sa rokovima za predaju poreskih prijava.

Na pitanja u vezi domena i isteka zakupa, koja smo im danas postavili, uputili su nas na sarajevski Unverzitetski tele-informatički centar preko kojeg ga plaćaju.

Međutim, u ovom centru nisu htjeli da komentarišu okolnosti pod kojima je došlo do propusta i lopticu su prebacili na teren UIO BiH.

Informacije o našim korisnicima ne možemo da vam damo i preporučujemo da zovete njih za sva pitanja“, rekli su u UTIC Sarajevo.

CAPITAL: A. Pisarević

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.