SAJAM RUKOTVORINA I TRADICIE U MODRIČI: „Onajko nema svoju prošlost, nema ni budućnost“

Trinaest godina za redom u Modriči se održava zanimljiva sajamska manifestacija rukotvorina „Tradicija i ja“. Ove godine na sajmu je učestvovalo 38 izlagača iz 10 gradova Republike Srpske.

Najviše pažnje posjetilaca privukli su štandovi sa narodnim nošnjama, starim vezom, zatim tu su bili ukrasni predmeti izrađeni od vune, platna, stakla, drveta i kože. Pčelari su izložili pčelinje proizvde, a žene sa sela zimnicu. Nekoliko hiljada raznih eksponata privuklo je pažnju brojnih posjetioce, jer je njihova izrada prava umjetnost.

Anđa Ninić iz Modriče godinama se bavi izradom narodnih nošnji ovog kraja.Treba joj oko mesec i po dana da napravi jednu kvalitetnu nošnju.

– Sve narodne nošnje, iz bilo koga kraja da su, lepe su na svoj način. Uglavnom radim ove naše iz Posavine. Malo je teže napraviti žensku nošnju jer je neophodan vez na jeleku i keceljama. Žene su nekada nosile takođe izvezene pregače koje su govorile u zavisnosti kako su vezane da li je žena udata ili nije – podseća Anđa.

– Sve je manje mladih koje interesuje tradicija i kako se nekada živelo na ovim prostorima, Niti ih interesuje da vezu, tkaju ili pletu – sa tugom kaže Dana Blagojević iz Modriča koja se godinama bavi vezom. Na štandu Slobodana Sajića iz Šamca je 16 vrsta stalaka za vino i umetnički radovi na drvetu koji su izazvali posebnu pažnju.

– Sin radi pirografiju, oslikavanje drveta, a stalke za vino radim uglavnom ja u obliku muzičkih instrumena, jer vino i muzika su neodvojivi. – kaže Slobodan

Zadatak sajma rukotvorina je njegovanje tradicije i običaja, te promocija ručne radinosti i očuvanje kulturno-istorijskog nasleđa.

– Svi posetioci sajma dobili su sliku o nekadašnjem životu naših predaka na ovim prostorima i kod mnogih se budila uspomena na neka prošla a lepa vremena, što je samo jedan od ciljeva sajma.- naglasila je  Darija Vidaković direktorka Turističke organizacije Modriča

Osnovna poruka sajam je da onaj ko nema svoju prošlost odnosno tradiciju nema ni budućnosti.

– Modriča je sa ovim sajmom napravila proteklih godina pravi turistički proizvod koji sve više privlači turiste. Izložba rukotvorina pokazuje postojanost i tradiciju naroda ovog kraja. – naglasio je Jovica Radulović načelnik opštine Modriča

Sajam je trajao dva dana. Preko hiljadu modričana posetilo je sajam na kome su uživali u izložbi narodnih rukotvorina. Organizator sajma je bila Turističke organizacije Modriče uz podršku lokalne uprave.

Izvor: novosti.rs / Autor: Vid Blagojević

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.