PETROVO NA STRANI GRAĐANA: Odbornici podržali zahteve protiv geoloških iskopavanja na Ozrenu

DA građanski aktivizam i pritisak na vlasti može, ipak, dati rezultate pokazuje primer u opštini Petrovo, gde su se vlasti priklonile njihovim zahtevima da se obustave detaljna geološka istraživanja oko iskopavanja nikla na Ozrenu.

Razmatrajući Informaciju o geološkim istraživanjima koja na teritoriji Petrova sprovodi „Medeni breg“ d. o. o Bijeljina, na predlog načelnika opštine Ozrena Petkovića, odbornici SO su odlučili da zbog nezadovoljstva i zabrinutosti građana oko zaštite životne sredine ne podrže geološka istraživanja na svojoj teritoriji.

Skupština je zadužila načelnika da od nadležnog ministarstva traži da preispita zakonitost izdatog rešenja „Medenom bregu“ i da od nadležnog ministarstva i izvođača geoloških istraživanja traži obustavljanje svih istražnih radnji na teritoriji Petrova.

– Slušajući glas naroda proteklih dana i konsultujući se sa svojim saradnicima, predložio sam ovaj zaključak koji je prihvatilo 13 od 15 prisutnih odbornika – rekao je načelnik Petković, izrazivši stav da tamo gde građani pokažu nezadovoljstvo to se mora poštovati.

U nedelju je održan i protestni skup u Sočkovcu, na kojem su se meštani te mesne zajednice, ali i Karanovca, Kakmuža i drugih iz te opštine odlučno usprotivili nameri bijeljinskog preduzeća da nastavi i proširi geološka istraživanja u toj opštini.

Od Ministarstva energetike i rudarstva RS, kako su zaključili, zahtevaće da povuče dato odobrenje i time ponište licencu za istraživanje.

Izvor: novosti.rs / Autor: Lj. Đurić


Povezano:


GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.