NUDE PONOVO DEO DOMA JNA! Grad Doboj pokušava treći put da proda deo vojne imovine RS u strogom centru

GRAD Doboj namerava da u trećem pokušaju proda deo bivšeg Doma vojske, koje mu je Vlada RS pre 14 godina predala u posed dobivši ga od Oružanih snaga i Ministarstva BiH kao neperspektivnu vojnu imovinu.

Informaciju o tome odbornici Skupštine grada Doboj dobili su na poslednjoj sednici, kada su razmatrali Izveštaj o radu Pravobranilaštva RS.

– Grad Doboj će pristupiti trećoj prodaji poslovnog prostora i nakon okončanja tog postupka dostaviti nam dokumentaciju – deo je informacije Pravobranilaštva, koje je odbornike upoznalo da im je Grad Doboj dostavio u novembru 2020. obaveštenje da je najpovoljniji ponuđač u drugom pokušaju prodaje odustao od kupovine.

U prvom pokušaju je Grad lani oglasio prodaju 300 kvadratnih metara tog poslovnog prostora u bivšem Domu JNA u Ulici cara Dušana, u kojem su i sedišta gradske uprave i preduzeća.


POZADINA PRODAJE PROSTORA

NAMERA grada da se „otarasi“ dela objekta datog od strane Vlade RS od početka nije naišla na pozitivan odjek u gradu na tri reke.

– U pozadini nije obezbeđenje sredstava za gradsku kasu, već da se namire koalicioni partneri vladajuće stranke u Doboju i proda im se po bagatelnoj ceni prostor u strogom centru grada – smatra Miroslav Borojević, najžešći kritičar prodaje.


Cena je bila svega 1.000 KM po kvadratu, a ukupna prodajna 331.975,15 KM, koliko je procenio sudski veštak Radislav Mišić.

Ta prodaja nije uspela, jer su usledile žalbe, a najglasniji su bili iz Udruženja „Veterani RS“, koji su tražili od Vlade RS da izmeni Odluku o dodeli neperspektivnih lokacija i ostalih nekretnina koje su služile za potrebe sistema odbrane RS, kojom su bez nadoknade date Doboju, Bijeljini, Trebinju i Derventi.

– Te lokalne zajednice su imale obavezu da u datim objektima obezbede bez naknade prostorije za rad boračkim organizacijama i udruženjima vojnih penzionera – izjavio je generalni sekretar udruženja Aleksandar Nedić.

Veterani su zatražili da lokalne zajednice taj prostor ustupe organizacijama i udruženjima nastalim iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Kao obrazloženje, naveli su da veliki deo sredstava troše na plaćanje zakupa prostora u kojima rade, i tražili da Vlada RS zabrani prodaju tih prostora.

Međutim, iz Vlade je usledilo obaveštenje da bivši Dom JNA u Doboju nije više u njihovoj ingerenciji i da ga je Grad uknjižio na svoje ime, što je „Novostima“ potvrđeno u Pravobranilaštvu RS. Pravobranilaštvo je od resornog ministarstva 2019. primilo Predlog ugovora o prenošenju prava svojine na Dom vojske u Doboju sa Vlade RS i tog ministarstva bez naknade.

Izvor: novosti.rs / Autor: Lj. Đurić

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.