Nakon uplate doprinose, osiguranje 60 dana!

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske radniku kada poslodavac uplati doprinose za zdravstveno osiguranje odobrava pravo na osiguranje dva mjeseca od posljednje uplate doprinosa, pod uslovom da redovno izmiruju svoje zakonske obaveze. Primjera radi, kada poslodavac uplati doprinose za avgustovsku platu, osiguranik je zdravstveno osiguran do kraja oktobra. Dakle, iz mjeseca u mjesec kako se uplaćuje doprinos, tako se produžava i osiguranje i radnici ga imaju u kontinuitetu, bez prekida. To znači da poslodavci imaju dovoljno vremena da izmire svoje zakonske obaveze i da ne čekaju posljednji čas na uštrb radnika koje je svoje doprinose zaradio.

Međutim, u praksi se upravo to dešava, da poslodavci čekaju posljednji momenat kako bi uplatili doprinose. U pravilu, sada bi trebalo da se uplaćuju doprinosi za avgust, a većinom se plaćaju tek za juli, a i sa tim uplatama se kasni jer se čeka zadnji dan u mjesecu ili čak početak narednog mjeseca, i onda se u praksi dešavaju problemi sa osiguranjem. Prema tome, razlog zašto se često početkom mjeseca javlja “vakum“ i građani nemaju osiguranje jeste taj što poslodavci neblagovremeno izmiruju svoje obaveze. Dakle, Zakon o doprinosima Republike Srpske je jasan, obaveza uplate doprinosa nastaje onog momenta kada se isplati plata i da poslodavci uplaćuju doprinose kada isplaćuju i platu ne bi bilo nikakvih problema i radnici bi kontinuirano imali osiguranje.

Podsjećamo da je Zakonom o doprinosima precizirano da obaveze po osnovu doprinosa nastaju onog momenta kada se i isplati plata radnicima za mjesec koji je prijavio, što znači da je poslodavac dužan da prilikom isplate plate, uplati i doprinose ili eventualno do kraja mjeseca od momenta kada je uplatio platu. Isto tako, zakon je definisao da u slučaju da poslodavac uopšte ne isplati platu za mjesec koji je prijavio, dužan je da u roku od 60 dana uplati doprinose. 

Takođe, FZO RS je putem svoje internet stranice u linku „E servis“ omogućio građanima da u svakom trenutku mogu da provjere svoj status osiguranja, odnosno da li se za njih uplaćuju doprinosi. To je, upravo, omogućeno iz razloga da se radnici  pravovremeno informiše u vezi svog zdravstvenog osiguranja i da u slučaju negativnog statusa osiguranja kod svog poslodavca provjere o čemu se radi.

Svima u društvu bi trebao da bude zajednički interes da se poštuju zakonske obaveze, a ne da se blagonaklono odnosimo prema neplaćanju doprinosa i da se istovremeno od Fonda očekuje da krši Zakon i finansira zdravstvenu zaštitu i neosiguranih građana i to iz prihoda onih koji su doprinose uredno plaćali. Svaki radnik kome poslodavac ne uplaćuje doprinose koje je zaradio to može da prijavi nadležnim organima, jer je neplaćanje doprinosa krivično djelo, kao i Poreskoj upravi u čijoj je nadležnosti kontrola i naplata doprinosa, prenose iz FZO RS.

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.