KOMŠIJE U PROBLEMU: Hotelijeri strahuju da bi visoke cijene mogle ugroziti turističku sezonu

POČETAK turističke sezone u Hrvatskoj ispod je očekivanja, na šta ukazuje i jedan podatak da je tokom protekla dva vikenda u zemlju ušlo čak četiri puta manje stranaca u odnosu na prošlu godinu, što se prije svega pripisuje povećanju cijena svih roba i usluga.

Samo na Makarskoj rivijeri u junu je zabilježen pad od šest odsto i u broju turista i u noćenjima.

Predsjednica strukovne grupe hotelijera HGK Split Davina Ljubičić Đirlić kaže da popunjenost kapaciteta nije loša, ali da su im očekivanja bila mnogo viša.

– Popunjenost nije loša, mi smo manje više zadovoljni, ali kako je krenulo u aprilu i maju, više smo očekivali od juna. Fali nam pritisak „last minute“. Izostalo je tržiste Velike Britanije, Njemačke, osjeti se da ih je nešto manje dolazi ove godine – rekla je Ljubičić Đirlić za zagrebačku N1 TV.

Na pitanje da li je razlog tome u previsokim cijenama, ona kaže da se svi slažu da su ove godine cijene porasle u svim segmentima i da će to ostaviti loš utisak na goste.

– Sigurno. Ja sam dvadesetak godina u turizmu i svi se slažemo da nas je strah šta će nas čekati u budućnosti. Svaka odrađena sezona definiše se na prethodnu godinu. Cene ove godine porasle su u svim segmentima i bojimo se da će to ostaviti loš utisak na goste, prvenstveno jer usluga treba da prati cenu, a bojimo se da bismo tu mogli podbacimo –  rekla je Ljubičić Đirić.

Zaboravlja se, kaže, da su ove godine sva tržišta otvorena, u Grčkoj, Turskoj, Španiji, gdje je puno jeftinije nego u Hrvatskoj.

– Treba paziti i dugoročno razmišljati, ne živimo od danas do sutra – kaže Ljubičić Đirlić.

I Željko Garača s Ekonomskog fakulteta u Splitu smatra da su se mnogi polakomili.

– Poneseni rezultatima prošle turističke sezone i najavama da će ova biti bolja je mnoge navela na drastično poskupljenje cijena – kaže Garača.

Upozorio je da ovo ne sluti na dobro.

– Uporedio sam brojeve koliko je stranih turista ušlo u Hrvatsku protekla dva vikenda i taj broj je frapantno manji, četiri puta manji – rekao je Garača za N1.

Izvor: Novosti

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.