Jagma za stanovima povećala kirije

BANjALUKA – Do početka nove akademske godine ostalo je nešto više od mjesec dana, a studenti su na mukama jer, osim što su stanodavci opet podigli cijene kirije, potražnja je znatno veća od ponude pa teško pronalaze stan u blizini fakulteta.

Da su cijene više nego lani, svjedoče i oglasi za iznajmljivanje stanova na internetu. Tako je za stan od oko 30 kvadrata u Banjaluci potrebno mjesečno izdvojiti u prosjeku od 400 do 450 KM bez režija, dok su u blizini fakulteta u naselju Borik cijene još i više. Tako za dvosoban, namješten stan preko puta kampusa kirija iznosi 650 KM, i to bez režija.

Vlasnik Agencije za nekretnine “Senzor” Manojlo Popović kaže da mnogi stanodavci prate kada đaci i studenti dolaze, pa odmah podižu cijene.

– Cijene su više nego lani od 15 do 20 odsto i to nije korektno, ali stanodavci, kada vide da ne mogu izdati po tim cijenama, onda spuštaju kiriju – kazao je Popović.

Direktor Agencije za nekretnine “Remaks” iz Banjaluke Dragan Milanović kaže da je najam stanova poskupio, kao i svake godine u ovom periodu.

– Krajem ljeta i početkom akademske godine povećava se potražnja, a čim se ona poveća, u određenom momentu dođe do deficita stanova i vlasnici podignu cijenu – rekao je Milanović koji kaže da se lani garsonjera mogla pronaći za 300 do 350 KM, a sada je teško bez 400 KM mjesečno.

Naglasio je da stanodavci dižu cijene najma jer su i kvadrat prilikom kupovine plaćali po višim cijenama.

Student Fakulteta političkih nauka Predrag Pažin, koji je u Banjaluku na studije došao iz Trebinja, za “Glas Srpske” kaže da su cijene najma stanova otišle u nebo.

– Kirije su dosta više u odnosu na prošlu godinu, a pogotovo za stanove u blizini fakulteta. Dva cimera i ja smo stan tražili više od dva mjeseca i jedva smo pronašli odgovarajući, i to u Boriku, gdje mjesečno plaćamo 700 KM bez režija – rekao je Pažin i dodao da je lani živio u garsonjeri na Starčevici, gdje je kiriju plaćao 300 KM, takođe bez režija.

Na visoke cijene žale se, kako kaže, i njegovi vršnjaci, jer osim kirija zbog inflacije rastu i cijene svega drugog. 

– Mnogi stanovi su bezobrazno skupi, jer odnos kvaliteta i cijene se ne poklapa. Stanodavci pumpaju cijene kirije bez ikakvog razloga – kaže Pažin. 

Na mukama je i studentkinja Fakulteta političkih nauka Gordana K. koja kaže da je sobu na vrhu Starčevice tri godine plaćala 160 KM, ali su joj gazde nedavno podigle kiriju.

– Sobu sada plaćam 180 KM, a uz to kupatilo i kuhinju dijelim sa cimerkama. Mislim da je to zaista skupo s obzirom na to da je dosta udaljeno od grada i fakulteta – kazala je ona.

Ivana Panić iz Brčkog, koja studira u Banjaluci, kaže da joj je stanodavac najavio povećanje stanarine za 100 KM od septembra.

– U ovom stanu sam već pet godina, ali stanodavac je odlučio da poveća cijenu najma uz obrazloženje da svi ostali dižu cijene kirija. Tražim da iznajmim drugi stan, ali ide teško, jer je sve preskupo – kazala je ona.

Iz Udruženja građana “ToPeeR” iz Doboja kažu da za dizanje kirija nema opravdanja, jer to ne zavisi od cijene goriva ili bilo čega drugog.

– Budžet roditelja će teško moći podnijeti ovo poskupljenje, jer mnogi nemaju novca da plaćaju tako skup smještaj, a stanodavci u tome vide momenat da zarade i ne razmišljaju o djeci – kazali su u ovom udruženju i dodali da u Doboju sobu nije moguće naći ispod 250 KM.

Dodatni problem je taj što, kako kažu, rijetko ko izdaje stan legalno.

– Ne rade to legalno i prođu bez plaćanja poreza, a ako se zatraži ugovor, onda neće ni da izdaju – zaključili su u ovom udruženju.

Dom

Troškove smještaja u studentskim domovima i iduće akademske godine snosiće Vlada Republike Srpske. Međutim, studente će, po svemu sudeći, u oktobru dočekati novi cjenovnik u menzi zbog značajnog poskupljenja hrane na tržištu, prenosi glassrpske.com.

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.