Imovinu između Doboja i Stanara ipak dijele arbitražom

Imovinu između Doboja i Stanara ipak dijele arbitražom

Grad Doboj i opština Stanari više od dvije godine ne uspijevaju da se dogovore u vezi sa podjelom imovine pa će odluka o tome šta kome po zakonu pripada ipak biti donesena arbitražom.

To je epilog sastanka, koji je u srijedu održan u Ministarstvu uprave i lokalne samouprave RS, a nadležni su ovim dvjema lokalnim zajednicama ostavili rok da do 20. novembra utvrde arbitražno pitanje, odnosno šta će biti predmet podjele.

Ministarka uprave i lokalne samouprave RS Lejla Rešić istakla je na sastanku da je podjela imovine između Doboja i Stanara veoma važna za obje lokalne zajednice.

– Nadam se da ćemo naći način da to pitanje bude riješeno sporazumno – istakla je Rešićeva.

Stanari su najmlađa opština u Srpskoj, a taj status su dobili 2015. godine. Rok za podjelu imovine sa Dobojem, u čijem su sastavu ranije bili, bio je 90 dana, ali sporazum između ovih lokalnih zajednica nije postignut.

Sve je zapelo kod kredita od šest miliona maraka koji je podignut 2012. godine. Grad Doboj je tražio od Stanara da nakon što su dobili status opštine, nastave vraćati preostali iznos kredita od oko tri miliona maraka, jer je kako su tvrdili, dio novca uložen u infrastrukturu na području Stanara. Rukovodstvo te opštine na to nije pristalo pa je u martu ove godine odlučeno da imovina bude podijeljena arbitražom.

U avgustu ove godine, čelnici ove dvije lokalne zajednice tvrdili su da su na korak bliže dogovoru i da će sve riješiti mimo specijalnog suda. Međutim, sve je ponovo zapelo u vezi sa kreditom koji je od samog početka bio kamen spoticanja.

– Ukoliko se ne bude moglo odrediti arbitražno pitanje, imovinu ćemo dijeliti sudskim putem. Grad Doboj ne odustaje od ideje da mi vraćamo preostali iznos kredita, tvrdeći da je novac uložen na području Stanara. Mi ne bježimo od toga, ali hoćemo crno na bijelo za šta je i koliko novca potrošeno – istakao je načelnik Stanara Dušan Panić.

U upravi Doboja juče nismo uspjeli dobiti komentar u vezi sa ovim problemom, jer je, kako su nam rekli, gradonačelnik Obren Petrović na službenom putu. Na pozive nije odgovarao ni njegov zamjenik Nebojša Marić.

Marić je ranije kazao da od Stanara traže da od trenutka kada su dobili status opštine nastave vraćati kredit koji je uložen u asfaltiranje puteva na području Stanara, obnovu Doma kulture, javnu rasvjetu i vodovod.

Koncesije

Dušan Panić kaže da opština Stanari ne traži novac od grada, ali da im neće prepustiti nijednu marku.

– Moramo znati gdje su uložena ta tri miliona. S druge strane, Doboj je uzeo oko šest i po miliona prihoda od koncesije za termoelektranu „Stanari“. Po zakonu su dužni da kažu i gdje je taj novac uložen – rekao je Panić.

Izvor: glassrpske.com   Autor: Milijana Latinović

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.