DRASTIČNA RAZLIKA: Litar ulja u Srpskoj šest, u Srbiji tri marke

SUNCOKRETOVO ulje u Srbiji u marketima možete kupiti za nešto više od tri marke, dok u Republici Srpskoj i BiH građanima za tu namirnicu trenutno treba pet i po do šest maraka.

Vlada Srbije je ograničila cijene osnovnih životnih namirnica, a PDV na jestivo rafinisano ulje je deset odsto, dok je u Bosni i Hercegovini 17 odsto, što kao jednu od glavnih razlika u cijenama navode iz kompanije Bimal.

– Proizvodnja jestivog ulja u Srbiji oslanja se na domaće zrno uljarica, odnosno na domaću sirovinu, dok je proizvodnja u Bosni i Hercegovini potpuno zavisna od uvoza sirovina i dešavanja na stranim tržištima –  napominju iz ove kompanije.

Dodaju da u BiH nije dovoljno razvijena poljoprivreda, te nemamo domaću sirovinu, zbog čega cijena proizvodnje ulja u fabrici BIMAL u Brčkom zavisi od uslova uvoza zrna.

– Bimal nastoji da bez prekida snabdijeva domaće kupce i da ne dozvoli da aktuelna dešavanja utiču na stabilnost tržišta – napominju iz jedine kompanije na području BiH za proizvodnju jestivog ulja.

Iz preduzeća Venera, banjalučkog distributera visokokvalitetne robe široke potrošnje, objašnjavaju da trenutne cijene ulja i njihovo formiranje zavisi isključivo od proizvođača, a ne od distributera i maloprodavaca.

– Rast cijena sirovina i njihova dostupnost uglavnom utiče i na formiranje cijene. Ovo je roba sa već ograničenim maržama koje su minimalne i glavnu ulogu u formiranju cijene na tržištu igra ulazna cijena. Razlika između cijene u Srbiji i ovdje može da se stvori samo u logističkim troškovima, odnosno zavisnim troškovima ove robe – kaže Miloš Đurđević, iz firme Venera.

https://granicedoboja.info/marketing/

Đurđević naglašava da je Srbija do maja mjeseca imala zabranu izvoza osnovnih životnih namirnica, ali su onda uveli izvozne kvote za proizvođače za zemlje u regionu, pa je opet moguć uvoz ograničenih količina ulja iz Srbije.

– Šta će se ubuduće dešavati, to niko ne može da predvidi – nije previše optimističan ni Đurđević.

Podsjeća da ovo nije problem sa kojim se suočavaju samo građani, distributeri i proizvođači u regionu, već gotovo čitava Evropa.

– U Njemačkoj je bila situacija da u posljednjih 20 dana ulja nije uopšte bilo u prodaji na nekim mjestima, ili je bilo po višestrukim cijenama u odnosu na cijene koje su na našem tržištu – kaže Đurđević.

Dodaje da Venera trenutno ima određenu količinu ulja za prodaju, koja je limitirana izvoznim kvotama, a cijena mu je oko šest maraka sa PDV-om.

Iz Udruženja za zaštitu potrošača ,,DON” kažu da su se građani u početku bunili, a sada samo kažu da je “sve poskupjelo”. I tu se priča završava.

– Kod nas udruženja proizvođača i trgovaca u saradnji sa vlastima kreiraju potrošačku politiku i svi se samo toga drže, jer je vidljivo koliko je više novca u državnoj kasi od prikupljanja indirektnih poreza. Sve se svede na to da potrošač sve plaća – zaključuju u Udruženju ,,DON”.

Kako se sve ne bi svelo samo na potrošača, Srbija je još u novembru prošle godina donijela uredbu o ograničavanju cijena osnovnih životnih namirnica, koja je još na snazi i reagovala i iz Robnih rezervi, kojih u Republici Srpskoj nema već nekoliko godina.

Republika Srpska je u prva tri mjeseca ove godine u Srbiju izvezla električne energije u vrijednosti od 100 miliona KM, a lideri Srpske i Srbije još prošle jeseni su potvrdili da će pomogati jedni drugima kada je riječ o isporuci električne energije koje Srpska ima za izvoz. Ulja recimo nema za izvoz, ali nema ni eventualnog dogovora da Srbija pomogne Srpskoj čime bi se u značajnijoj mjeri smanjila trenutna cijena od šest maraka.

U BiH je bilo prijedloga da se ukinu ili smanje akcize na gorivo i smanji PDV na osnovne životne namirnice, ali ni od toga još nije bilo ništa.

Izvor: vecernjenovosti.ba (Bl-portal)

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.