Doktori sumnjaju da se majmunske boginje prenose seksualnim putem

Majmunske boginje su se odjednom pojavile u Engleskoj, što je prvi registrovan slučaj u Evropi, a sada je stigao i do Amerike. Ljekari sumnjaju na jedan obrazac prenošenja ove bolesti zbog dosadašnjih registrovanih slučajeva.

Majmunske boginje su rijetka virusna infekcija slična humanim velikim boginjama, iako je blaža, a prvi put je zabilježena u Demokratskoj Republici Kongo sedamdesetih godina prošlog vijeka.

Početni simptomi majmunskih boginja uključuju groznicu, glavobolju, bolove u mišićima, bolove u leđima, otečene limfne čvorove i iscrpljenost. Može se razviti osip, koji često počinje na licu, a zatim se širi na druge dijelove tijela. Osip se mijenja i prolazi kroz različite faze prije nego što se konačno formira krasta, koja kasnije otpada. Do sada je poznato da se virus širi kada je neko u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom. On ulazi u tijelo preko oštećene kože, respiratornog trakta ili kroz oči, nos ili usta.

https://granicedoboja.info/marketing/

Međutim, četiri slučaja iz Velike Britanije su homoseksualci ili biseksualni muškarci, a zvaničnici kažu da obrazac prenošenja “veoma sugeriše na širenje u seksualnim mrežama”.

Dr Sajmon Klark, mikrobiolog sa Univerziteta u Redingu, rekao je za Dejli mejl (DailyMail) da sumnja da slučajeva u Velikoj Britaniji već ima “u desetinama”.

Ali dr Klark je insistirao na tome da se bolest neće širiti kao kovid, dodajući da bi bio iznenađen kad bi se registrovalo više od 100 slučajeva.

Izvor: srpskacafe.com / b92

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.