Doboj: STAN NA DAN sve manje isplativ

Usluga izdavanja stanova po principu „stan na dan“, čini se, sve je manje tražena u Doboju, sve manje isplativa, sa sve većom ponudom.

Doboj je grad od oko 24.000 stanovnika u užem i od oko 68.000 stanovnika u širem administrativnom dijelu grada.

Grad koji ima jako dobru geografsku poziciju i putnu uvezanost unutar BiH, sa izrazito nerazvijenom privredom (industrijom) i jako skromnim iskorišćenim turističkim potencijalom. Posljedica navedenog je slab kapacitet djelatnosti „stan na dan“ u smislu posjeta turista i poslovnih ljudi. Jedina opcija za vještačko disanje ovoj djelatnosti su „dnevna druženja“.

S druge strane karakteristično za Doboj je velika izgradnja novih stanova koji se prave za „duhove“. Nove stanove nema ko da kupuje, osim gastrabajtera za njihove dvadestodnevne godišnje potrebe i kategorije ljudi koji stanove kupuju kako bi investirali svoj novac u sigurnije tokove, a stanove izdavali na duže ili na dan.

Tako da danas u pojedinim novim zgradama, stalnih stanara ima jako malo, ali opcije „stan na dan“ ima i do deset.

Trenutno u Doboju, u samom gradskom jezgru, postoji preko 70 stanova po principu dnevnog izdavanja – „stan na dan“, a svakim danom ih je sve više.

Velika ponuda i mala tražnja, u Doboju je oborila cijenu dnevnog izdavanja i do 25-30 KM, što je ispod svakog nivoa isplativosti, zbog izrazito male popunjenosti i redovnih mjesečnih troškova.

Redovni mjesečni troškovi su: Internet, kablovska televizija, struja, voda, grijanje, održavanje zgrade, čistačica stubišta, Dirg, smeće i porez. Prema računici registrovanih vlasnika, za stan od oko 36 m², mjesečni troškovi samo za režije iznose minimalno 200 maraka (bez dana boravka) do 250 KM (sa polumjesečnom popunjenošću) PLUS troškovi poreza i troškovi održavanja higijene stana. Proviziju im, naravno, uzimaju i stranice ili agencije za reklamiranje.

Morate znati, ako želite da se počnete baviti djelatnošću „stan na dan“, današnji standard je nov namještaj, klima uređaj, internet i kablovska televizija. Sve ovo dosta košta, ali je klijentima presudno. Veliki nedostatak za rad u ovoj djelatnosti su starije zgrade sa otrcanim uređenjem.

Mnogi tvrde, da nije baš sve tako jednostavno i unosno, kako mnogima izgleda. Ima puno obaveza, treba bar sat i po vremena da se stan očisti nakon gostiju. Često se dese i neka neprijatna iskustava. Jako je bitno oglašavanje i saradnja s agencijama, jer sami ne možete uspjeti. Npr. ako stan izdajete za 40 KM/danu, da bih posao bio na NULI, morate imati goste minimalno 15 dana mjesečno, što je sada u Doboju DALEKO OD REALNOG. Prihod od osam dana je dovoljan samo da se pokriju redovni mjesečni troškovi, ostalih sedam dana je dovoljno da se zaradi novac koji bi inače zaradili ako stan izdajete nekome na duže. A gdje je tu rad na čišćenju i organizovanju izdavanja! Djelatnost stana na dan, ukoliko imate svoju nekretninu, sami čistite i uvodite goste, u Doboju se svela na rad za novac koji bi mogli zaraditi ako stan izdajete na duže (sa neuporedivo manje obaveza), a možete očekivati da budete i u minusu. Ako nekretninu iznajmljujete, pa vam još i čisti neko drugi, sa djelatnošću stana na dan u Doboju ćete biti u debelom minusu.

Prosto rečeno, trenutno u Doboju, ova djelatnost nije isplativa!

Jedni ulaze u posao, dok se drugi sve više opredjeljuju za prodaju stanova i ulaganje u veće centre u BiH i Srbiji ili izdavanje na duže, gdje je cijena na nivou od prije 15 godina.

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.