Doboj: Mještanin poklonio zemljište za gradnju hrama

DOBOJ – Višedecenijska želja žitelja rubnog sela Rječica konačno se ostvaruje te će vjerske praznike, nadaju se, uskoro moći da slave u hramu čija gradnja je počela na zemljištu koje je poklonio mještanin.

Foto: N.N.
 | Mještanin poklonio zemljište za gradnju hrama

Naime, nakon nekoliko propalih pokušaja da se izgradi vjerski objekat, mještanin Vojko Petković odlučio je da ustupi zemljište površine 660 metara kvadratnih, čime su stvoreni uslovi za realizaciju projekta.

„Poslije dvije propale akcije, odmah u dogovoru sa porodicom i sa nekoliko prijatelja, došao sam na ideju da poklonim to zemljište, jer nisam vidio drugi način da se nešto uradi. Moj otac bio je prvi kum crkve u Bočinji, kada je ta crkva napravljena, a osveštana je 1938. godine. Tako da sam želio da se to produži u porodici, da jednostavno nastavimo taj način darivanja“, kazao je za „Nezavisne“ Vojko Petković.

Rječica je zanimljiva po tome što se nalazi na entitetskoj liniji, teritorijalno pripada Doboju, a crkveno Maglaju.

„To selo je parohijski vijekovima pripadalo, dakle od kada postoji crkvena opština Maglaj, maglajskoj parohiji, međutim znamo da je zbog ratnih dešavanja tu Dejtonom došlo do cijepanja na RS i FBiH. Maglaj je u FBiH, a selo Rječica pripada Doboju, samim tim i RS. Odlučili smo zbog mještana da počnemo izgradnju ovog malog, ali dovoljno velikog hrama za potrebe ovog sela“, kaže protonamjesnik Vladimir Kukić.

Mladenko Radojičić kaže da su oni vjerovatno jedna od rijetkih mjesnih zajednica iz RS koja ima parohiju sa sjedištem u Maglaju, znači u FBiH.

Dragan Maljenović navodi da mnogim mještanima odlazak u Maglaj predstavlja problem.

„Mi imamo dosta starijeg stanovništva koje nema prevoz, nema mogućnost da ode do prve najbliže crkve u Maglaju. Nemamo uopšte redovnu liniju prema Maglaju ili Doboju. Prema Doboju imamo autobus, ali to je rijetko, i nedeljom ga nema“, priča Maljenović te ističe da su vjerovatno jedina parohija u RS koja nema hram.

Temelji budućeg hrama već su položeni, a već se planiraju i ostali radovi za proljećnu sezonu.

„U narednom periodu planirali smo da se priključimo na seoski vodovod, a na proljeće, ako Bog da, da nastavimo sa gradnjom. U toku je izrada građevinskog projekta. Mi smo već prikupili značajan dio sredstava dobrovoljnim prilozima. U MZ Rječica dobar dio ljudi radi van granica RS i BiH. Izrazili su želju, naravno, da daju svoj doprinos, očekujem i u narednom periodu, naravno, pomoć i gradskih vlasti kao i do sada, i ako bude sreće, ja računam tokom godine, odnosno do zime, da bismo mogli bar pokriti crkvu i osveštati zvono“, rekao je Miroslav Gavrić, predsjednik Građevinskog odbora za izgradnju crkve.

Prema riječima protonamjesnika Vladimira Kukića, hram će biti posvećen silasku Svetog duha na apostole.

„Zato što je Duhovski utorak molitva ovog sela, vjekovna molitva, žitna ili poljska molitva, tako da ćemo iz tog razloga hram posvetiti Duhovima i ujedno proslavljati Duhovski utorak, kada je i molitva sela“, pojasnio je on.

Rječica broji 105 domaćinstava, u kojima živi oko 250 stanovnika.

Izvor: nezavisne.com Autor: Sanja Čakarević

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.