Cijela plata na računu zadržava konobare

Potpuna eliminacija zarade u kovertama, zagarantovana prava zaposlenih, nezavisno od obaveza poslodavaca, te podjela odgovornosti za neizdavanje fiskalnih računa ključne su mjere za opstanak i jačanje domaćeg ugostiteljstva i turizma, privrednih grana koje se već duže vrijeme suočavaju sa masovnim odlivom radne snage.

Navedene mjere skrojilo je Udruženje poslodavaca ugostiteljstva i turizma RS “Horeka” u kojem navode da je pružanje usluga domaćim i stranim gostima ogroman potencijal Republike Srpske, te da se hitno mora pristupiti njihovoj realizaciji jer je cilj unapređenje, efikasnost i efektivnost ove branše. Istražujući i sumirajući stanje, u “Horeki” su zaključili da je sektorima koje zastupaju potrebna pomoć nadležnih na period od tri do pet godina i to na način koji neće štetiti budžetu Srpske, već naprotiv, kako kažu, u budućnosti donijeti povećanje prihoda.

– Do toga možemo subvencijom poreza i doprinosa na zaposlene u ovim sektorima. Na taj način bismo povećali realna primanja radnika, njihovu kreditnu sposobnost, pojačali želju za rad u ovoj branši, nanijeli veliki udarac sivoj zoni, pružili čvrst temelj za nove, potencijalne poslodavce te novac iz ovog sektora uveli u realne tokove – istakao je za “Glas” zamjenik predsjednika i član Upravnog odbora “Horeke” Goran Kurtinović.

Za ostvarenje svih tih ciljeva, Kurtinović kaže da su ključne tri mjere, čija bi primjena trebalo da počne već od iduće godine.

– Neophodno je prava radnika odvojiti od obaveza poslodavaca. Svaki zaposleni mora imati zagarantovana prava, prije svega zdravstveno osiguranje, bez obzira na to da li njegov poslodavac ispunjava svoje obaveze. Radnik ne smije biti oštećen i to pitanje treba da riješe država i poslodavci. A rješenje je vrlo jednostavno. Svaki radnik koji ima ugovor o radu treba da ima pravo na osiguranje, a da pitanje uplate doprinosa bude između Poreske uprave i poslodavaca. Za svako kašnjenje uplata država treba da odredi kamatu, baš kao što je slučaj sa Upravom za indirektno oporezivanje BiH – navodi Kurtinović.

Druga prioritetna mjera, priča Kurtinović, je da se radnicima u ugostiteljstvu i turizmu puni iznos plate uplaćuje na bankovne račune.

– Pojava poznata kao zarada u kovertama mora otići u prošlost. Problem je dubok i svi su djelimično odgovorni, od poslodavaca, radnika pa sve do države koja to ne sankcioniše, zbog čega i tražimo aktivno uključivanje nadležnih. Smatramo da je potrebno napraviti prelazni period u kojem bi svi poslodavci imali isti iznos poreza i doprinosa. To je neophodno zbog suzbijanja sive ekonomije, ali i naših radnika koji sa minimalcem nisu kreditno sposobni – priča Kurtinović.

Izdavanje fiskalnih računa, ističe on, zakonska je obaveza koja mora biti realizovana u svim objektima, ali uz odgovornost i poslodavca i radnika.

– U slučajevima kada se utvrdi da fiskalni račun nije izdat prilikom pružanja usluge, kazna se izriče samo poslodavcu iako se zna da je radnik taj koji je vršio neposrednu uslugu i bio u obavezi da izda račun, a to nije uradio. Tražimo da kaznu za neizdavanje računa snose solidarno i poslodavac i radnik ili samo radnik, ako je svjesno izbjegao da izda račun kako bi nanio štetu poslodavcu – kategoričan je Kurtinović koji navodi da bi realizacija navedenih mjera zasigurno obezbijedila zadovoljstvo zaposlenih, ali i omogućila zadržavanje 30 odsto radne snage koja odlazi na sezonski rad u primorske zemlje.

Planovi

Goran Kurtinović navodi da Udruženje “Horeka” za sljedeću godinu u planu ima i obuku novih radnika, klasifikaciju zaposlenih po nivou znanja, uvođenje centralnog registra poslodavaca i radnika, kao i uvođenje pravne službe za savjete u vezi sa primjenom propisa u ovoj branši.

– Želimo ljudima probuditi želju za rad, stručno napredovanje i usavršavanje jer nam je to veoma potrebno. Turizam znači voljeti posao i mnogo je ljepše kada se obavlja u svojoj zemlji – rekao je Kurtinović.

Izvor: glassrpske.com

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.