Agencija za nadzor nad tržištem: Tri fena u BiH opasni za stanovništvo

Tri fena za kosu od devet kontrolisanih, koji su na tržištu BiH, predstavljaju opasnost od strujnog udara i požara, saopštila je Agencija za nadzor nad tržištem BiH.

Foto ilustracija

Iz Agencije su naveli da je laboratorijskim ispitivanjem utvrđeno da tri fena za kosu ne ispunjavaju bezbjednosne zahtjeve.

Procjenom rizika, za jedan neusklađen proizvod ustanovljeno je da predstavlja ozbiljan rizik za potrošače, te su izrečene mjere povlačenja sa tržišta, povrata od potrošača i uništavanja navedenog proizvoda, uz obavezu informisanja potrošača o rizicima koje proizvod predstavlja po korisnike i načinu povrata opasnog proizvoda od korisnika.

„Na dva proizvoda neusklađenosti su otklonjene, a proizvodi su vraćeni na tržište“, navode iz Agencije i dodaju da je sa tržišta BiH povučeno i uništeno 18 komada fenova za kosu, kao i da je izvršeno usklađivanje 41 komada proizvoda.

Agencija i tržišne inspekcije Federacije BiH /FBiH/, Republike Srpske i Brčko distrikta sprovele su proaktivni nadzor električnih fenova za kosu na tržištu BiH, a obavljeno je ukupno 10 kontrola u kojima je kontrolisano devet različitih tipova fenova za kosu.

Inspektori su izvršili administrativnu i vizuelnu kontrolu proizvoda na tržištu BiH i odabrali devet uzoraka za laboratorijsko ispitivanje, a analizom je utvrđeno da 33 odsto uzoraka ne ispunjava bezbjednosne zahtjeve Naredbe o električnoj opremi namijenjenoj za upotrebu unutar određenih naponskih granica.

Ovo je četvrti put da organi nadzora nad tržištem BiH sprovode nadzor fenova za kosu.

Fenovi su kontrolisani 2013, 2018. i 2019. godine, a rezultati tih nadzora su pokazali da gotovo polovina uzorkovanih proizvoda ne zadovoljava sve bezbjednosne zahtjeve koji se na njih odnose.

U mnogo slučajeva neusklađeni proizvodi predstavljali su ozbiljan rizik od strujnog udara, požara i opekotina po korisnike.

Izvor: mondo.ba

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.