Prosječna plata u susjednoj zemlji skoro dvostruko veća nego kod nas

Prosječna julska neto plata u Hrvatskoj iznosila je 1.315 evra, što je nominalno i realno isto kao u junu, objavio je danas hrvatski Državni zavod za statistiku (DZS).

Na godišnjem nivou, prosječna hrvatska neto plata je nominalno viša za 15,2 odsto, a realno za 12,7 odsto u odnosu na jul 2023. godine.

Najveća prosječna mjesečna neto zarada po zaposlenom za jul 2024. godine isplaćena je u sektoru djelatnosti avio-prevoza i iznosila je 2.248 evra.

Nasuprot tome, najniža prosječna neto plata u Hrvatskoj je u julu registrovana u proizvodnji odjeće i iznosi 856 evra, navodi se na sajtu DZS-a.

Medijalna neto plata u Hrvatskoj za jul bila je 1.130 evra, što znači da polovina zaposlenih u Hrvatskoj zarađuje manje od pomenute sume, javlja Tanjug.

Dok je prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u Reoublici Srpskoj prosječna neto plata isplaćena u julu 2024. godine iznosila je 1 416 KM i nominalno i realno je manja za 0,7% u odnosu na prethodni mjesec.

U odnosu na isti mjesec prošle godine, prosječna neto plata nominalno je veća za 10,8%, a realno za 8,8%.

Prosječna bruto plata isplaćena u julu 2024. godine iznosila je 2 165 KM i nominalno i realno je manja za 0,8% u odnosu na prethodni mjesec, prenosi Glas Srpske.

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.