Vozuća: Ratne zastave Armije RBiH dočekale učesnike marša „Stazom egzodusa“

Ratne zastave Armije RBiH istaknute su danas iz kolone vozila u mjestu Stog, gdje treba da stignu učesnici marša „Stazom egzodusa“ organizovanog povodom obilježavanja 29 godina od progona Srba iz Vozuće, naselja u dolini Krivaje i sa južnog dijela Ozrena, javio je izvještač Srne.

Ni nakon 29 godina nije poznato gdje su tijela 129 Srba koje su na monstruozan način na području Vozuće i Ozrena ubili pripadnici Armije RBiH i džihadisti.

Dok pojedina bošnjačka udruženja danas slave takozvani dan oslobođenja Vozuće isticanjem ratnih zastava Armije RBiH, porodice nestalih Srba tuguju.

Dušanki Petrović iz Kamenice suprug je nestao 1995. godine, a njegovo tijelo je pronađeno i identifikovano 1997. godine.

„Tijelo smo sahranili u Modriči gdje smo izbjegli“, rekla je Petrovićeva, koja je danas u Stogu, odredištu marša „Stazom egzodusa“ koji je jutros krenuo iz Tumara, prenosi Srna.

Ona je poručila da u Stog dolazi svake godine kako bi zapalila svijeću svim poginulim i nestalim.

Raduška Pavlović u Vozući je izgubila sina Slađana čije posmrtne ostatke još nije pronašla.

Ona kaže da je njen sin zarobljen živ i da joj je želja da njegove posmrtne ostatke pronađe dok je još živa.

Na današnji dan 1995. godine po direktnoj naredbi Alije Izetbegovića, koji je kao prioritetni cilj odredio spajanje tuzlanskog i zeničkog basena, pokrenuta je ofanziva koja je u zavisnosti od jedinice i smjera napada neprijateljskih snaga nosila nazive „Uragan 95“, „Farz 95“ i „Badr al Bosna“.

Uz direktno učešće NATO snaga za brza dejstva i pakistanskog kontingenta međunarodnih mirovnih snaga na strani takozvane Armije BiH, koja je brojala 23.000 vojnika, tada je spaljeno 30 srpskih sela i protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova.

Padom Vozuće okončano je protjerivanje i etničko čišćenja Srba sa područja zeničke regije započeto 1992. godine.

Zbog stravičnih zločina nad Srbima Vozuće i Zavidovića nekadašnji načelnik Generalštaba Armije RBiH Rasim Delić osuđen je pred Haškim tribunalom na samo tri godine, kao i nekadašnji komandant Trećeg korpusa Armije RBiH Sakib Mahmuljin, koga je Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo na osam godina zatvora, ali je on pobjegao iz BiH u Tursku.

Mahmuljin je jedan od devetnaest lica, pripadnika takozvane Armije BiH i stranih dobrovoljaca, protiv kojih su podnesene krivične prijave za zločine počinjene nad Srbima na području Ozrena i Vozuće u julu i septembru 1995. godine, prenose Nezavisne.


Učesnici Marša „Stazom egzodusa 2024“ stigli u vozućko naselje Stog prešavši put dug 22 kilometra (VIDEO)

Učesnici Marša „Stazom egzodusa 2024“ stigli su u vozućko naselje Stog prešavši put dug 22 kilometra kojim su se Srbi iz Vozuće i doline Krivaje prije 29 godina povlačili od pripadnika takozvane Armije BiH i plaćenika iz islamskih zemalja koji su protjerali kompletno srpsko stanovništvo sa ovih prostora.

Učesnici marša poručili su da neće odustati dok ne budu pronađena tijela 129 nestalih Srba sa tog područja, te zahtijevaju da Institut za nestala lica BiH ne politizuje pronalazak nestalih Srba, kao i da nalogodavci i izvršioci stravičnih zločina budu sankcionisani.

Na današnji dan 1995. godine, prema direktnoj naredbi Alije Izetbegovića, koji je kao prioritetni cilj odredio spajanje tuzlanskog i zeničkog basena, pokrenuta ofanziva koja je, u zavisnosti od jedinice i smjera napada neprijateljskih snaga, nosila nazive „Uragan 95“, „Farz 95“ i „Badr al Bosna“.

Uz direktno učešće NATO snaga za brza dejstva i pakistanskog kontingenta međunarodnih mirovnih snaga na strani takozvane Armije BiH koja je brojala 23.000 vojnika, tada je spaljeno 30 srpskih sela i protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova.

Padom Vozuće okončano je protjerivanje i etničko čišćenja Srba sa područja zeničke regije, započeto 1992. godine.

Zbog stravičnih zločina nad Srbima Vozuće i Zavidovića trenutno su osuđeni samo ratni zločinac i nekadašnji načelnik Generalštaba tzv. Armije BiH Rasim Delić na tri godine pred Haškim tribunalom, kao i ratni zločinac, komandant Trećeg korpusa tzv. Armije BiH Sakib Mahmuljin, koga je Apelaciono vijeće Suda BiH pravosnažno osudilo na osam godina zatvora, koje ne izdržava nakon bjekstva iz BiH.

Mahmuljin je jedan od devetnaest identifikovanih i djelimično identifikovanih lica, pripadnika tzv. Armije BiH i stranih dobrovoljaca protiv kojih su podnesene krivične prijave o zločinima počinjenim nad Srbima na području Ozrena i Vozuće u julu i septembru 1995. godine, prenosi RTRS.

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.