“Željeznice” ciljaju plus

Preduzeće “Željeznice RS” (ŽRS) planiraju da ovu godinu završe sa dobiti od 202.247 maraka, a još bolji finansijski rezultat predviđaju za iduće dvije godine.

Projektovana dobit ugrađena je u plan poslovanja javnog preduzeća za period od 2022. do 2024. godine, koji je Vlada Srpske usvojila na jučerašnjoj sjednici. U tom dokumentu ŽRS navode da će sa još većom dobiti završiti iduće dvije godine. Tako u 2023. godini namjeravaju da dobit podignu na 771.011 maraka, a godinu kasnije na 828.608 maraka.

Vršilac dužnosti direktora “Željeznica RS” Željko Radić rekao je da je potrebno ispuniti niz uslova da bi ostvarili sve zacrtano.

– Sve zavisi od sprovođenja procesa restrukturiranja. Potrebno je završiti konverziju duga u kapital, riješiti status imovine, čime će biti otklonjeni i svi problemi po pitanju amortizacije i kamata na ino-kredite koje treba da preuzme vlasnik, odnosno Vlada. Ako, zbog nekih problema, to ne bude realizovano, rezultat će biti drugačiji – rekao je “Glasu Srpske” Radić.

“Željeznice RS” su na kraju 2021. godine imale 1.988 radnika, a u planskom dokumentu navedeno je da će u ovoj godini zaposliti 110 radnika i taj broj radne snage zadržati do kraja 2024. godine.

– Raspisali smo već jedan konkurs za prijem 57 radnika, ali smo zaposlili 48. Da bismo ispoštovali sve planove, trebaće nam na pojedinim lokacijama, kao što su u Prijedoru, Novom Gradu te Šamcu, još mašinovođa, skretničara, odnosno svih onih radnika koji spadaju u kategoriju izvršnog osoblja – naveo je Radić i dodao da su prije desetak dana raspisali konkurs za prijem 23 radnika.

On je naglasio i da nastoje da od trenutnog broja zaposlenih pojedine raspodijele tamo gdje nedostaje radne snage.

– Očekujemo da ćemo na taj način riješiti jedan manji dio problema. Svakako ćemo u saradnji sa Svjetskom bankom i Ministarstvom saobraćaja raspisati još jedan eksterni konkurs za prijem izvršnog osoblja, da bismo realizovali sve planove, ali i da bismo mogli pružati neke nove usluge – naveo je Radić.

Naglasio je i da je moguće da dođe do povećanja količina prevoza uglja za Srbiju.

– Trenutno imamo ugovor za prevoz 265.000 tona do kraja aprila 2023. godine. Najvjerovatnije će biti povećane te količine. Sklopili smo i posao za prevoz uglja za Sloveniju. Prihvataćemo sve poslove koje možemo realizovati sa kapacitetima koje imamo – podvukao je Radić.

“Željeznice RS” su 2021. godinu završile sa ogromnim gubitkom. Prema finansijskim izvještajima ovog preduzeća samo u prethodnoj godini gubitak je bio 17,78 miliona maraka, dok je kompletan dug ovog preduzeća dosegao 307 miliona KM.

Karte

Željko Radić rekao je da “Željeznice RS” za sada neće mijenjati cijene karata u putničkom saobraćaju.

– Taj prevoz je subvencionisan i od strane Vlade RS. Za sada nema naznaka da ćemo cijene karata mijenjati – naveo je Radić.

Izvor: glassrpske.com

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.