Željezničari u FBiH najavljuju štrajk i obustavu saobraćaja

Samostalni sindikat radnika Željeznica Federacije ponovo se oglasio saopćenjem, a u vezi sa amandmanom kojim je u Predstavničkom domu FBiH ovom preduzeću smanjen budžet za 10 miliona KM.

Njihovo saopštenje prenosimo u cjelosti:

“Prilikom pripreme budžeta vlasti vode dužnu pažnju da doznačena sredstva za željeznice i željezničku infrastrukturu budu dovoljna za održavanje i unaprijeđenje istih, povećanja sigurnosti i postizanja što boljih rezultata. U Federaciji BIH ovo pitanje uređeno je posebnim Zakonom o finansiranju željezničke infrastrukture i sufinansiranja željezničkog putničkog i kombinovanog saobraćaja. Budžetom FBIH iznos predviđenih sredstva za JP Željeznice FBIH određen je na osnovu zakona, sa ciljem stabilnog poslovanja i revitalizacije i poboljšanja željezničke infrastrukture, te ulaganja u sigurnost putnika i željeznički saobraćaj.

Međutim trenutna Parlamentarna većina putem amandmana na Budžet i suprotno zakonu kojim je uređeno finansiranje JP Željeznica FBIH za cilj ima umanjiti već planirana i zakonita sredstava za željeznički saobraćaja i željezničku infrastrukturu i tako ugroziti poslovanje, infrastrukturu, sigurnost putnika i saobraćaja, ugroziti lanac snadbjevanja, a što za posljedicu će imati uvećanje cijena i ugrožavanje infrastrukturu od državnog značaja.

Eventulano usvajanje predloženog amandmana i umanjenje sredstava za JP Željeznice FBIH imat će nesagledive posljedice za Federaciju. Ukoliko Dom Naroda Parlementa FBiH potvrdi odluku Predstavničkog Doma Parlamenta FBiH, radnici Željeznica FBiH bi već od ponedjeljka mogli napraviti obustavu Željezničkog saobraćaja, što direktno ugrožava rad Termoelektrane Tuzla, Koksne industrije Lukavac, Željezare Zenica, Aluminij Mostar, rudnika uglja u FBiH te privrede u globalu” – stoji u saopštenju.

Izvor: radiokameleon.ba

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.