Zaštita potrošača – Na šta se najčešće potrošači žale?

Za osam mjeseci, federalni tržišni inspektori izdali su više od 1.400 prekršajnih naloga u iznosu višem od dva miliona KM prilikom skoro 1.600 inspekcijskih nadzora. Rezultati su prezentovani na nedavnoj konferenciji za medije, kada je naglašeno da je Federalna uprava za inspekcijske poslove u saradnji sa kantonalnim inspekcijama pokrenula akciju evidentiranja neprijavljenih radnika, koja će trajati do 22. decembra. Osim takvih vrsta kontrola, osnovni zadaci su zaštita javnog interesa, a specifičnost tržišne inspekcije je zaštita potrošača. U prethodnom periodu, ova inspekcija primila je više od hiljadu predstavki za zaštitu potrošača, a radilo se o prodajnim reklamacijama.

Kada govorimo koje su to oblasti, zašto se ljudi žale, koje su to opravdane reklamacije, možemo govoriti prvenstveno o obući, odjeći, mobilnim aparatima, bijeloj tehnici, gdje čak ima dosta i prevara koje mi uspješno suzbijamo”, navodi Elmir Ramić, glavni federalni tržišni inspektor.

Prema Zakonu o zaštiti potrošača u Bosni i Hercegovini, potrošač ima pravo zahtijevati od prodavača, ukoliko nije zadovoljan kupljenim proizvodom, da ga vrati ili traži popravku.

Ako trgovac neopravdano odbije zahtjev potrošača inspektor će, na zahtjev potrošača, donijeti rješenje kojim se trgovcu naređuje da udovolji opravdanom zahtjevu potrošača”, stoji u članu 118. Zakona o zaštiti potrošača u BiH.

Ramić dodaje kako je Zakon o zaštiti potrošača u BiH manjkav i nedorečen kada je riječ o opravdanoj reklamaciji potrošača.

Potrošač ima pravo izbora, a ne prodavač, on ima pravo ili da vrati svoj novac, ili da uzme novi proizvod ili da se izvrši eventualna popravka na tom proizvodu. Mi tu imamo strašne probleme, svi subjekti nadzora koji vrše promet idu na tu treću varijantu, nema uslovljavanja”, rekao je Ramić.

 

Federalni inspektori uglavnom uspiju odgovoriti na predstavke potrošača u slučajevima kada su one opravdane,  navodi Ramić, iako se žali na mali broj inspektora koji se bave ovom problematikom.

”Nažalost radimo smanjenim kapacitetom od 14 inspektora, neki obično budu na bolovanju, taj broj bude 12, a sada kada to podijelite sa 10 kantona možete vidjeti koje napore ulažemo da bi odgovorili svim zahtjevima potrošača”, ističe glavni federalni tržišni inspektor.

Za osam mjeseci, federalni inspektori su u oblasti zaštite potrošača izdali više od 740 prekršajnih naloga, te je donijeto skoro 200 rješenja o otklanjanju nedostataka.

Izvor: rtvslon.ba

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.