Za pet godina nestalo petoro Srba sa Ozrena (Video): Napadnuta žena u Vozući

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović izjavio je Srni da je napad na srpsku povratnicu Ljeposavu Petković iz Vozuće, samo jedan u nizu, koji svjedoče o teškom položaju srpskih povratnika na prostoru FBiH, te napomenuo da je u posljednjih pet godina na području Ozrena nestalo pet Srba.

„Nestalo je pet Srba na području Lukavca, Zavidovića i Maglaja. Očigledno da tamo postoje neke strukture koje na perfidan način plaše Srbe, jer smo imali veliki broj Srba koji je htio da napusti to području, a neki su i otišli. Tu nikada nisu živjeli muslimani ni Hrvati, to je srpska zemlja. Na ovaj način se želi ukloniti srpsko stanovništvo sa područja Ozrena“, istakao je Radanović.

On je dodao da je područje Ozrena, koje je do 1995. godine bilo u sastavu Republike Srpske, bilo na udaru mudžahedina koji su, kako kaže, očigledno, donijeli tu svoj način vjerovanja u islam.

Radanović je podsjetio da nikada nije pronađena Jovanka Đurić (89) iz ozrenskog sela Tumare u federalnoj opštini Lukavac čiji je nestanak prijavljen 30. jula, kao ni ko je u avgustu napao pedesetogodišnju Radmilu Simić iz ovog mjesta, koja je pronađena vezana i naga kraj svoje porodične kuće.

On je ukazao da je federalna policija saopštila nekoliko dana poslije ovog napada na Simićevu, da je napadač uhapšen.

„Međutim, nikada se nije otkrilo ko je napadač, koje je nacionalnosti, odakle je, da li je zatražen i određen njegov pritvor, je li pokrenut krivični postupak i slično. Imam opravdanu sumnju da taj čovjek nije nikada ni uhapšen, samo da je otišla vijest u javnost da jeste, kako bi se ta tema skinula sa federalnih policijskih organa“, kaže Radanović.

On je pozvao federalnog ministra unutrašnjih poslova Ramu Isaka da kaže ko je lice koje je napalo srpkinju na Ozrenu u avgustu, da li je pokrenut krivični postupak protiv tog lica, šta je policija uradila po tom pitanju i gdje se to lice sada nalazi.

Četiri srpske povratničke porodice napustile su Tumare iz straha za ličnu bezbjednost nakon napada na Simićevu, te neuspjele potrage za Đurićevom.

Prije dvije godine nestao je Srbin povratnik u naselje Komari, mjesna zajednica Milino Selo, a prošle godine Vaskrsije Tubić iz Donje Brijesnice kod Lukavca.

Srpska povratnica u Stošnici kod Vozuće u Federaciji BiH Ljeposava Petković (77) pretučena je noćas u porodičnoj kući nakon što su joj dva lica sjekirom provalila u kuću i prijetili da će je ubiti, prenosi Glas Srpske.

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.