Za pet godina BiH je napustilo više od 6.000 vozača – šta će biti nakon 1. augusta?

Vijest da će Njemačka od 1. augusta priznati vozačke dozvole svih kategorija iz Bosne i Hercegovine zabrinula je vlasnike prevozničkih preduzeća. Strahuju da će i preostali profesionalni vozači napustiti našu zemlju, te da neće imati ko da radi. Kažu da je Bosnu i Hercegovinu u posljednjih pet godina napustilo više od 6.000 vozača.

U zemljama Evropske unije plaće profesionalnih vozača veće su i do tri puta nego u Bosni i Hercegovini i to je osnovni razlog zbog kojeg se odlučuju na odlazak i rad u inozemstvu. Priznavanjem vozačkih dozvola u Njemačkog, odlazak će im biti znatno olakšan. Prevoznici se već hvataju za glavu. Kažu, profesionalni vozači, odavno su deficitaran kadar, zbog čega su bili primorani da angažuju penzionere.

„Može se očekivati u augustu ogroman odliv profesionalnih vozača, a mi već imamo ogroman problem i deficit. Ne znam ko će ostati ovdje i hoćemo li imati dovoljan broj mladih vozača, jer već sada u mnogim prevoznički firmama voze penzioneri“, napominje Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji transport RS-a.

Uvjeti za odlazak vozača u evropske zemlje ranije su bili komplikovaniji, jer su morali polagati KOD 95 ili mijenjati vozačke dozvole za one iz Srbije ili Hrvatske. Niko od profesionalnih vozača nije htio stati pred kameru, ali su nam u neformalnom razgovoru rekli da su im duga zadržavanja na granici jedan od najvećih problema. Nisu zadovoljni ni plaćama jer, kako kažu, rade jedan od najtežih i najodgovornijih poslova.

U Privrednoj komori RS-a smatraju da je neophodno mijenjati zakonske propise.

„Možemo govoriti o osposobljavanju vozača, o pokušavanju da se zadrže ili da se privuku novi, kroz neke zakonske mjere, kroz razgovor sa privrednicima, da se priča o mogućem povećanju plaća, kako bi se ti isti radnici zadržali u BiH“, navodi Dejan Rauš, portparol Privredne komore RS-a.

Ne odlaze samo vozači, već svi koji imaju priliku, upozorava ekonomski analitičar Zoran Pavlović. Razlog napuštanja BiH nije samo ekonomska, već i politička nesigurnost: „Sve to čini nezadovoljstvo ljudi, koji traže neke druge uvjete, normalne za život. Ovdje smo u situaciji da nemamo novih investicionih projekata. Vlast ne radi ništa da olakša život građana“.

Bosnu i Hercegovinu u posljednjih pet godina napustilo je oko 6.000 profesionalnih vozača, a 1.400 firmi preregistrovalo je djelatnost u nekoj od zemalja Evropske unije. O priznavanju vozačkih dozvola iz BiH u Njemačkoj i dvojnom državljanstvu, sa šeficom diplomatije Annalenom Baerbock i članovima kabineta njemačkog kancelara Olafa Scholza, razgovarao je Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH, prenose akta.ba (Izvor: federalna.ba).

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.