Voće i povrće smanjuju plodnost žena

jabuka, jabuke, voće

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Rezultati istraživanja sprovedenog na Harvardu zabrinjavaju.

Stručni časopis „JAMA Internal Medicine“ je objavio rezultate istraživanja koje je sprovedeno na Univerzitetu Harvard, u kojem je učestvovalo 325 žena koje su bile uključene u programe medicinski potpomognute oplodnje.

Istraživanje je pokazalo da su žene koje su više od drugih konzumirale voće i povrće tretirano pesticidima, teže istajale u drugom stanju.

Takođe, žene koje su jele isključivo voće i povrće bez ili sa malo pesticida, imale su veće šanse za začećem i to čak za 79 odsto.

Ovo istraživanje je potvrdilo i neka ranija sprovedena na životinjama, koja su pokazala da povezanost pesticida i disbalansa hormona u organizmima onih životinja koja su hranjena takvim namirnicama.

Međutim, to ne znači da ne treba jesti voće i povrće, već da treba kupovati ono za koje smo sigurni da je organski uzgajano, kažu naučnici i dodaju da je naveća prisutnost pesticida zabeležena u jabukama, spanaću, grožđu, kelju, pradajzu i jagodama, a najmanja u pomorandžama, pasulju, luku, šljivama, karfiolu i avokadu.

Izvor: Mondo.ba

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.