Vlada TK: Ulaganja u Opću bolnicu Dr. „Mustafa Beganović“ Gračanica

Na jučerašnjoj sjednici Vlade Tuzlanskog kantona, data je saglasnost za sufinansiranje nabavke medicinske opreme između Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona i Opće bolnice Dr. „Mustafa Beganović“ Gračanica. Tako će u ovoj bolnici u narednom peripdu biti nabavljeni, između ostalog, automatizovani biohemijski analizator te hirurški operacioni stol.

S ciljem pružanja podrške razvoju zdravstvenog sistema na Tuzlanskom kantonu te podizanja zdravstvene zaštite stanovništva Tuzlanskog kantona na viši nivo, Vlada Tuzlanskog kantona dale je saglasnost na tekst Ugovora o sufinansiranju nabavke medicinske opreme između Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona i Opće bolnica Dr. „Mustafa Beganović“ Gračanica. Tako će Vlada TK ovoj bolnici usmjeriti 150.000 KM.

  • U ovoj nabavci bolnica će osigurati dodatnih 15.000 KM, a od dodjeljenih sredstava, Opća bolnica će nabaviti automatizovani biohemijski analizator, analizator elektrolita – jonometar, hematološki analizator sa opcijom za retikulocite i tjelesne tekućine, te hirurški operacioni stol – KAŽE Duška Bećirović ministrica zdravstva TK.

Na konferenciji za medije predstavljena je i podrška razvoju i unaprjeđenju javne tržišne infrastrukture, koju implementira resorno Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja TK. Za ove projekte predviđeno je 50.000 KM.

  • Time želimo da podstaknemo trgovinu u TK i ostvarivanje bolje prohodnosti i konkurentnosti matreijala i roba na našim pijacama, ali i podršci pri otvaranju novih radnih mjesta – ističe Denis Bećirović, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK.

Osim razvoja tržišne bit će uloženo i u razvoj turističke infrastrukture. Radi se o bespovratnim sredstvima namijenjenim jačanju konkurentnosti turizma Tuzlanskog kantona kroz razvoj turističke infrastrukture i jačanje turističke resursne osnove.

  • Tu nam je odobreno 300 hiljada KM za privatne subjekte i fizička lica koja se bave turizmom u TK i na taj način želimo da podstaknemo ojačavanje turističke infrastrukture u TK, privlačenju novih turista i ostvarivanje novih radnih mjesta kroz ove infrastrukturne projekte – dodaje Bećirović.

Vlada je donijela i Odluku o izmjenama Programa korištenja sredstava za realizaciju dopunskih prava i ostalih izdvajanja sa kriterijima za raspodjelu korisnicima boračko – invalidske zaštite u ovoj godini. Tako je došlo do povećanje na pozicijama za koja je zbog povećanja cijena na tržištu, kao što su npr. ortotsko – protetska pomagala, kao i zbog povećanja osnovice za obračun naknade za obavezno zdravstveno osiguranje, te smanjenje planiranih sredstava na pozicijama na kojima se pojavljuje smanjen obim potraživanja i interes aplikanata.

Izvor: rtvtk.ba

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.