(VIDEO) Održan marš „Stazom egzodusa“ – stradanje Srba Vozuće zločin bez kazne. Incident sa zastavama ID

Maršom „Stazom egzodusa“ obilježeno je 26 godina od masovnog stradanja Srba iz Vozuće u opštini Zavidovići i doline rijeke Krivaje. U ofanzivi muslimanskih snaga i islamskih plaćenika 10. septembra 1995. spaljeno je 30 srpskih sela, a protjerano oko 1.920 porodica. U vrijeme obilježvanja desio se incident. Pored spomen-krsta, prošla je kolona vozila sa zastavama Islamske države, a uzvikivano je „Alahu ekber“.

Učesnici marša „Stazom egzodusa“, koji su jutros krenuli iz Tumara na Ozrenu stigli su u vozućko naselje Stog putem dugim 22 kilometra, kojim su se Srbi iz Vozuće i doline Krivaje povlačili od pripadnika takozvane Armije BiH i plaćenika iz islamskih zemalja koji su protjerali kompletno srpsko stanovništvo sa ovih prostora.

To je tzv. kamionski put, kojim su se povlačili od pripadnika takozvane Armije BiH i plaćenika iz islamskih zemalja, koji su protjerali kompletno srpsko stanovništvo sa ovih prostora.

Povratak je ovdje stao prije 10 godina. Vratilo se tek oko 170 srpskih domaćinstava, uglavnom starijih.

Dok pali svijeću za poginule saborce, Zoran Arežina iz Laktaša prisjeća se ratnih dana u Vozući. Kaže da je prvi put nakon 26 godina došao na mjesto gdje je 94. godine bila borba za goli život. Svijeću za poginulog supruga pali i Milosava Petrović. Novi dom našla je u Srpcu, ali duša je, kaže, ostala u Vozući.

Sjećanje na etničko čišćenje Srba sa zeničke regije i na zločine počinjene u Vozući, dolinom rijeke Krivaje i Ozrena, koje su počinili pripadnici takozvane Armije BiH i islamski plaćenici, uz podršku NATO snaga, mora biti trajno radi opomene budućim naraštajima i uvršteno u kalendar datuma značajnih za Srpsku, rekao je predsjednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana Zoran Blagojević.

  • Ovdje su odrubljivane glave naših vitezova i sokolova, a da je to tako bilo dokaz je i ova masovna grobnica u kojoj je pronađeno 21 tijelo, od kojih 17 obezglavljeno. Ako misle da ćemo zaboraviti, nećemo, nećemo zaboraviti ni ovu masovnu grobnicu, ni naših 129 lica koje još uvijek tražimo – dodao je Blagojević.

On je istakao da su se u Vozući sukobile dvije vojske, muslimanska koja je osvajala i srpska koja je branila svoja vjekovna ognjišta i manastire.

U ofanzivi na Vozuću protjerano je 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova. Preživjeli poručuju da neće odustati od traganja za svojim nestalim, ali i dok odgovorni za egzodus i masovno stradanje ne budu kažnjeni.

Izvor: rtrs

„Alahu ekber“ i zastave ID za vrijeme obilježavanja progona Srba

Za vrijeme parastosa ispred spomen-krsta u Stogu kod Vozuće povodom 26 godina od progona Srba sa tog područja putem je prolazila kolona vozila sa istaknutim zastavama Islamske države, a uzvikivano je „Alahu ekber“, rekao je Srni predsjednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana Zoran Blagojević.

Blagojević je istakao da je incident snimljen i da se dogodio u prisustvu policijskih službenika koji su obezbjeđivali skup „Stazom egzodusa“.

On je rekao da će o incidentu obavijestiti policijske strukture u federalnoj opštini Zavidovići.

– Zavičajno udruženje Zavidovićani najoštrije osuđuje incident zbog isticanja zastava `Islamske države` i pokliča `Alahu ekber!` tokom ceremonije polaganja cvijeća i parastosa ispred spomen-krsta kod Crkve Svetog Đorđa u Stogu, u okviru obilježavanja 26 godina od progona 1.920 srpskih porodica sa područja Vozuće, doline rijeke Krivaje i južnog Ozrena, i okončanja etničkog čišćenja Srba sa područja zeničke regije – rekao je Blagojević.

U federalnom naselju Stog danas je obilježeno sjećanje na etničko čišćenje Srba sa zeničke regije i na zločine počinjene u Vozući, dolinom rijeke Krivaje i Ozrena koje su počinili pripadnici takozvane Armije BiH i islamski plaćenici, uz podršku snaga NATO-a, piše atvbl.com.

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.