(Video) Kina predstavila najbrže kopneno vozilo na svijetu

Kina je predstavila voz velikih brzina maglev (skraćenica od magnetska levitacija), koji je sposoban da razvije brzinu od 600 kilometara na sat, prenijeli su državni mediji.

Maksimalna brzina čini ovaj voz, koji je Kina sama razvila i proizvela u gradu Ćingdao na obali, najbržim kopnenim vozilom na svijetu, navode kineski mediji.

Vozovi maglev lebde na kratkoj udaljenosti od šina, koristeći magnete koji stvaraju podizanje i potisak.

Kina se tom tehnologijom služi već gotovo dvije decenije, ali vrlo ograničeno. Tako Šangaj ima voz maglev koji povezuje jedan aerodrom s tim gradom, a prenosi N1.

Zasad u Kini nema međugradskih linija maglev koje bi se koristile blagodatima te tehnologije, ali neki gradovi, a među njima su Šangaj i Čengdu, su počeli istraživanja u tom smjeru.

Brzinom od 600 km/h vozu bi trebalo samo 2,5 sata za put od Pekinga do Šangaja, a riječ je o udaljenosti većoj od hiljadu kilometara.

Poređenja radi, putovanje avionom bi trajalo tri sata, a vozom velikih brzina 5,5 sati.

Vozovi maglev su budućnost i brojne zemlje od Japana do Njemačke planiraju da izgrade željezničke mreže maglev, što za sada otežavaju visoki troškovi takve tehnologije i nepodudarnost s postojećom infrastrukturom.

Izvor: biznisinfo.ba

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.