Večeras na RTRS-u, 21.20 – Dokumentarni film: „Čiko, ja sam živ nemoj da me ubiješ“ (VIDEO)

Radio televizija Republike Srpske večeras premijerno prikazuje dokumentarno-igrani film „Čiko, ja sam živ nemoj da me ubiješ“, autora Gvozdena Šarca.

Film je u osnovi je priča Dragana Vasića. Kao 12-godišnjak jedini je preživio masakr u vrletima planine Treskavice koji su nad srpskim civilima iz sela Ledići počinili pripadnici muslimansko-hrvatskih snaga tzv. ArmijeBiH i HOS-a.

Njegovo svjedočenje je neprocjenjivo. Iako teško ranjen vidio je ko je pucao na nenaoružane civile: djecu, žene. Čudom je preživio, a to što je ostao u životu duguje neprijateljskom vojniku koji ga je ranjenog odveo u ratnu bolnicu na Igmanu. U filmu govore i preživjeli Srbi iz Ledića, koji se iz sela izašli pravcem ka tada Srpskog Sarajeva.

Svjedočenja su snimljena u studiju RTRS u ITC Istočnom Sarajevu, na posebno pripremljenoj scenografiji koja sadrži fotografije 24 ubijena civila iz Ledića.

Dio kadrova za potrebe filma snimljen je kamerom i dronom u Ledićima. Igrane scene koje su urađena na osnovu svjedočenja Dragana Vasića snimljene su na lokalitetu Trnova i sela Tvrdimići.

Za te potrebe angažovano je 15 statista, veliku pomoć su na snimanju pružili pripadnici PU Istočno Sarajevo kao i brojni pojedinci.

Zločin nad Srbima iz sela Ledići, koji se desio početkom juna 1992. godine do danas nije sudski procesuiran. NAJMLAĐA žrtva bio je 18-mjesečni Milun Tešanović, najstarija 92-godišnja Ikonija Vasić.

Ubijena su djeca Danijela Tešanović, Dragomir Tešanović i Slađana Sekulović.

Autor filma, novinar RTRS-a Gvozden Šarac ranije rekao da je profesionalna, ljudska i moralna obaveza da u ovom „formatu“, snimanjem dokumentarnog filma sačuvamo sjećanja na zločin koji je „crnim“ slovima zapisan u svijesti sarajevskih Srba.

Na filmu su radili snimatelji, producent, realizator i montažer iz ITC RTRS-a Istočno Sarajeva.

Premijera filma je večeras u 21.20 na našem programu, piše na rtrs-u.

Dokumentarni film „Čiko, ja sam živ nemoj da me ubiješ“

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.