Ugostiteljske škole na ivici opstanka

Ugostiteljske škole širom Republike Srpske nalaze se na ivici opstanka, s obzirom na to da se nijedna ne može pohvaliti ispunjenim planom upisa u prvi razred za zanimanje konobar, a slična je situacija i sa kuvarima i poslastičarima.

Rekli su to za “Glas Srpske” direktori škola, ističući da se broj učenika upisanih za zanimanje konobar u većini slučajeva može izbrojati na prste jedne ruke. Zašto je to tako ne znaju, s obzirom na to da su škole uglavnom opremile učionice za praktičnu nastavu i imaju dobre uslove za školovanje navedenog kadra.

Prema saznanjima “Glasa” u banjalučku Ugostiteljsko-trgovinsko-turističku školu u prvi razred na smjer ugostiteljski tehničar upisalo se devet, a za konobara su upisana svega četiri učenika.

Situacija nije sjajna ni u Srednjoškolskom centru “Nikola Tesla” u Brodu.

– Planom upisa predviđeno je jedno odjeljenje konobar/kuvar, odnosno ukupno 24 đaka. Međutim, upisano je po šest učenika za svaki od ova dva smjera – rekla je direktorica te škole Dragica Ivanović, izrazivši nadu da će Ministarstvo prosvjete i kulture imati sluha i odobriti ovakvo brojno stanje. Ona je dodala da je slična zainteresovanost svršenih osnovaca za upis na ova zanimanja bila i prošle godine.

– Iako je drugi upisni rok još u toku, ništa se neće promijeniti – poručila je ona.

Ispunjenim planom upisa ne može se pohvaliti ni Ugostiteljska i trgovinska škola u Doboju, gdje je plan za narednu školsku godinu bio da u klupe sjedne 120 učenika prvog razreda, a upisano je svega 82.

– Upisano je 11 učenika za smjer kuvar, devet za konobare, a za pekar-poslastičar ukupno 13. Ne razumijem zašto djeca zaobilaze ova zanimanja, ne samo kod nas, nego i u banjalučkoj školi koja takođe ima odlične uslove za praksu. Za zanimanje poslastičar resorno ministarstvo daje stipendiju u iznosu 100 maraka mjesečno i plaćen prevoz i opet nema dovoljno zainteresovanih – rekao je direktor škole Predrag Pašić.

U školama ističu da se u većini slučajeva svršeni osnovci upisuju na određena zanimanja vodeći se time gdje idu njihovi drugari iz razreda ili željama roditelja, ne gledajući da li će s nekim zanimanjem sutra imati zaposlenje ili neće.

U resornom ministarstvu navode da će tačan broj upisanih učenika u školskoj 2021/2022. godini imati nakon što drugi upisni rok bude završen i škole dostave podatke. Naveli su da je u protekloj školskoj godini u srednjim školama u oblasti ugostiteljstvo i turizam u prvi razred upisan 691 učenik, od kojih 88 na smjer konobar, a 64 na smjer ugostiteljski tehničar.

Lokali vape za radnicima

U ugostiteljskim objektima širom Srpske vape za radnom snagom, jer kako kažu, konobara nema ni za lijeka. Član Udruženja poslodavaca trgovine, turizma i ugostiteljstva RS “Horeka” Zlatan Tatić rekao je da gotovo da nema lokala u Banjaluci koji ne traži radnike.

– Konobari su mahom otišli da rade u Hrvatsku tokom ljetne sezone, jer su plate daleko veće nego kod nas i sada je najveći problem nedostatak radnika – rekao je Tatić.

Izvor: glassrpske.com

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.