U BiH OKO 19.000 lica koristi usluge javne kuhinje

DOBOJ- U BiH evidentirano je oko 19.000 korisnika koji po dnevni obrok odlaze u 57 javnih kuhinja, rekla je predstavnik Razvojnog programa UN u BiH Amina Omičević.

Omičevićeva je rekla da se gotovo sve javne kuhinje oslanjaju na finansiranje iz lokalnih izvora, dok u 70 opština i gradova u Republici Srpskoj i Federaciji BiH nema ove usluge. „Većinu njih finansiraju ili građani, organizacije civilnog društva ili opštine i gradovi.

Jedan dio finansiranja dolazi i sa višeg nivoa – kantonalnog ili enetitetskog“, izjavila je Omičevićeva novinarima u Doboju, gdje je danas održana radionica „Hrana za sve — regionalni dijalozi o ostvarivanju prava na topli obrok u BiH“.

Prema njenim riječima, radionice ovog tipa u narednom periodu održaće se u pet lokalnih zajednica s ciljem da se ukaže na problem pristupa hrani ugroženim kategorijama, te sa kojih se žele kreirati preporuke za donosioce odluka da pravo na hranu, kao osnovno ljudsko pravo, bude prepoznato i formalizovano u domaćoj legislativi.

U Doboju su nakon poplava 2014. godine Narodnu kuhinju organizovali Gradska uprava Doboja i Medžlis dobojske Islamske zajednica, a kojom upravlja nevladina ogrganizacija „Emaus“ iz opštine Doboj Istok. Predstavnik „Emausa“ Adisa Spahić rekao je da svakodnevno pristiže novi broj zahtjeva za usluge jednog dnevnog obroka u dobojskoj Narodnoj kuhinji, koju koristi oko 150 lica.

Prema njenim riječima, za jedan obrok treba minimalno obezbijediti tri do četiri KM do kojih se dolazi različitim donacijama od fizičkih i pravnih lica, te pozivom na skraćeni broj 17011. „Sa gradom Dobojem imamo potpisan sporazum o saradnji, pokrivaju troškove režija i dali su prostor na korištenje“, izjavila je Spahićeva. Sekretar dobojske Gradske organizacije Crvenog krsta Mihajlo Arsenić reako je da preko ove organizacije Vlada Republike Srpske izdvaja donacije za nabavku namirnica i neophodne opreme za potrebe Narodne kuhinje.

„Prošle godine bila su dva kontingenta pomoći u hrani i novcu kojim je kupljena oprema – šporet, mikser, posuđe, a ove godine namirnice“, izjavio je Arsenić. On je pojasnio da volonteri Crvenog krsta distrubuišu obrok direktno korisnicima koji nisu u mogućnosti da dođu u prostorije Narodne kuhinje. Kuvarica u Narodnoj kuhinji Aleksandra Pavlović rekla je da po obrok dolazi 151 korisnik i da se meni sastavlja na sedmičnom nivou.

Izvor: glassrpske.com

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.