Tešanj se raduje autoputu, izgradnja bi mogla početi u ovoj godini

Jedna od najpoduzetnijih općina u Bosni i Hercegovini – Tešanj – može očekivati skori početak radova na dionici autoputa Putnikovo brdo-Medakovo i dolazak Koridora Vc.

Evropska banka za obnovu i razvoj onbjavila je novu obavijest o pretkvalifikaciji za izgradnju 8 km duge dionice autoceste između tunela Putnikovo Brdo 2 i petlje Medakovo. Procedura po pravilima EBRD-a pokrenuta je još u oktobru 2020. godine.

Na sastanku načelnikaTešnja Suada Huskića sa direktorom Sektora za projektovanje i građenje JP Autoceste FBiH Ešefom Džafićem potvrđeno je da radovi na dionici Putnikovo brdo-Medakovo počinju u ovoj godini.

Većina prethodnih poslova je finalizirana, a usaglašeno je da će Općina Tešanj preuzeti dio obaveza kada su u pitanju dozvole za regulaciju rijeke Tešanjke.

Početak trase na ovoj dionici je na izlazu iz tunela Putnikovo brdo 2 na međuentitetskoj granici. Dalje se trasa pruža prema petlji Usora, prelazi mostom preko regulisanog korita rijeke Usora te preko mostova Kraševo, Tešanjka 1 i Tešanjka 2 dolazi do naselja Karuše. U Karušama trasa prolazi kroz brdo te je na toj lokaciji predviđen cut&cover sistem u dužini od 220 m na način da će se brdo otkopati i izgraditi konstrukcija tunela, te zatim zatrpati i dovesti u prvobitno stanje. U nastavku trasa prolazi kroz naseljena mjesta Tešanjka i Medakovo kao i nenaseljena područja. Dionica se završava poslije petlje Medakovo.

Bosna i Hercegovina je potpisala ugovor o zajmu s Europskom bankom za obnovu i razvoj za izgradnju ove dionice u vrijednosti 60 mil EUR.

Prema ranijim najavama, ukupna procijenjena vrijednost je 182 miliona KM, a planirani rokovi za izgradnju su dvije godine.

Izvor: indikator.ba

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.