Svaki peti učenik u ZDK ima problem sa kičmom ili stopalima

ZENICA – U okviru preventivnih pregleda Služba za školsku higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica u toku prošle školske godine obavila je tri vrste pregleda u osnovnim i srednjim školama na području Zeničko-dobojskog kantona, gdje je ustanovljeno da svaki peti učenik ima problem sa kičmom i stopalima.

Naime, obavljani su skrining vida i skrining sluha u 2. i 8. razredu osnovne škole, te skrining lokomotornog sistema s antropometrijskim mjerenjima u 2. i 6. razredu osnovne, kao i 1. razredu srednje škole.

Služba za školsku higijenu prva je i još jedinstvena služba u BiH koja obavlja preventivne i promotivne aktivnosti prema učenicima i studentima u svakoj od dvanaest opština i gradova ovog kantona i to u svim osnovnim i srednjim školama, kao i na fakultetima.

 „U toku prethodne školske godine pregledima je obuhvaćeno više od 10.000 učenika. Vid je pregledan kod 5.913 učenika, od kojih je 452 ili 7,6 odsto učenika upućeno na dodatne pretrage“, navode iz Instituta.

Kako dodaju, poteškoće sa sluhom uočene su kod 106 učenika ili 1,6 odsto od ukupno 6.334 pregledanih.

„Pregled lokomotornog sistema (kičma, stopala) obuhvatio je 8.841 učenika, a na dalje pretrage i kontrole upućeno je njih 1.793 ili svaki peti, odnosno 20,2 odsto“, navode iz Instituta.

Naime, pregledi su nastavljeni i u ovoj školskoj godini te je tokom septembra i oktobra pregledano više od 3.000 učenika, što je oko trećine planiranih pregleda za ovu školsku godinu.

Izvor: nezavisne.com

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.