Svaka treća mlada osoba na zapadnom Balkanu nezaposlena, dvostruko više nego u EU

Jedna od tri mlade osobe na zapadnom Balkanu je nezaposlena, što je dvostruko više od stope nezaposlenosti od 17 posto koliko ona iznosi u Europskoj uniji.

Jedan od najvećih problema s kojima se susreću mladi na Zapadnom Balkanu su neadekvatne mogućnosti zapošljavanja, saopštio je Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) na konferenciji o mladima na Zapadnom Balkanu, koja se održava u Budvi, Crna Gora.

Pozivajući se na podatke Balkanskog barometra 2022, poznatog istraživanja javnog mnijenja građana i poduzeća koje svake godine provodi RCC, odražava rastuću zabrinutost javnosti zbog odljeva kvalificirane radne snage iz zemalja u regiji. Sada je takvu zabrinutost izrazilo 18% ispitanika, dok je prije pet godina ta brojka bila 10%.

Na konferenciji posvećenoj zapošljavanju mladih na Zapadnom Balkanu, pod nazivom Neka se čuje glas – Regija stvorena za mlade, učestvuje više od 40 predstavnika mladih i kreatora politika iz 6 zemalja, koji su predstavili moguća rješenja problema s kojima se mladi susreću u aktivno traženje posla, odnosno nezaposlenost.
U sklopu laboratorija za mlade posvećene problemu nezaposlenosti, predstavnici mladih iz zemalja Zapadnog Balkana do sada su usvojili i prezentovali 11 preporuka vlastima zemalja u regiji kako da ovaj problem prevaziđu, priopćeno je sa konferencije.

Ovu 2022. godinu Europska unija proglasila je godinom mladih.

Izvor: indikator.ba

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.